IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът в САЩ обяви Путин за военен престъпник

Щатската администрация наложи нови санкции срещу руски лица, както и срещу президента на Беларус Александър Лукашенко

09:50 | 16.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският Сенат единодушно прие резолюция във вторник, с която осъди руския президент Владимир Путин като военен престъпник – рядка проява на единство в дълбоко разделения Конгрес, съобщава Ройтерс.

Резолюцията, внесена от републиканския сенатор Линдзи Греъм и подкрепена от сенаторите на двете партии, насърчава Международния наказателен съд (ICC) в Хага и други страни да се насочат към руските военни в разследвания на военни престъпления, извършени по време на инвазията на Русия в Украйна.

„Всички ние в тази зала се обединихме заедно, демократи и републиканци, за да кажем, че Владимир Путин не може да избегне отговорност за действията си срещу украинския народ“, заяви лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър в изявление преди вота.

Русия нарича действията си „специална военна операция“ за демилитаризиране и денацифициране на Украйна. Путин също така нарече страната американска колония с марионетен режим и без традиции на независима държавност.

Москва към момента не е превзела нито един от 10-те най-големи града в страната след началото на инвазията на 24 февруари – най-голямото нападение срещу европейска държава от 1945 г. насам.

Също във вторник САЩ наложиха нови санкции срещу руски военни лидери и лица, които обвинява, че са свързани с нарушаване на човешките права. Нови мерки бяха наложени и срещу близкия съюзник на Москва – президента на Беларус Александър Лукашенко.

Държавният департамент обяви санкции срещу 11 руски военни лидери, включително няколко заместник-министри на отбраната и Виктор Золотов – началник на руската национална гвардия и член на съвета за сигурност на Путин.

Санкциите замразяват активи в САЩ на санкционираните лица и като цяло забраняват на американците да имат отношения с тях.

Министерство на финансите пък обяви санкции срещу четирима руснаци и едно юридическо лице, които обвинява, че са изиграли роля в прикриването на събития около смъртта на разобличителя Сергей Магнитски или че са свързани с нарушаване на човешките права срещу адвоката Оюб Титиев, работещ в тази сфера.

Министерството допълва, че засилва санкциите си срещу Лукашенко и се насочва и към съпругата му.

Андреа Гаки, ръководител на дирекцията за контрол на чуждестранните активи в министерството, каза в изявлението, че санкциите са последствията за хора, ангажирани в корупция или свързани със сериозни нарушения на човешките права.

„Осъждаме атаките на Русия срещу хуманитарните коридори в Украйна и призоваваме Русия да спре непровокираната си и брутална война срещу Украйна“, добавя тя.

Магнитски бе руски адвокат, арестуван през 2008 г., след като обвини руски представители, че са замесени в огромна данъчна измама. Той почина в затвор в Москва през 2009 г., след като се оплака от малтретиране.

Мерките от вторник са насочени и към съдия Наталия Мушникова, обвинена от министерство на финансите, че е „участвала в усилия за прикриване на правната отговорност за задържането, малтретирането или смъртта“ на Магнитски.

Санкции са наложени и срещу клона на министерството на вътрешните работи на Руската федерация в чеченския района Курчалой, чиито офицери арестуваха Титиев през 2018 г. и го обвиниха в притежание на наркотици.

Титиев, ръководител на центъра за защита на човешките права Memorial в Чечня, бе задържан и обвинен през 2018 г. Той заяви, че полицията е подхвърлила наркотиците по време на претърсване. Титиев бе осъден на 4 години в наказателна колония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
как се води това разследване и се обявява някой за престъпник? няма ли юридически процес? Запада вече се самоунищожава щом като пренебрегва собствената си юридическа система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
бта- ''...Правителството на САЩ осмя наложените от Русия санкции срещу американския президент Джо Байдън и други политици, предаде ДПА.Искам да отбележа, че президентът Байдън е младши, така че може да са санкционирали баща му, вечна му памет, заяви говорителката Джен Саки.Пълното име на американския президент е Джоузеф Робинет Байдън младши. Името на баща му е Джоузеф Робинет Байдън старши и това име е въведено в списъка със санкции.Няма да се изненадате, че никой от нас не планира туристически посещения в Русия, добави Саки...''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още