IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозен удар за Тръмп и Клинтън

Претендентите Тед Круз и Бърни Сандърс спечелиха първичните избори в Уисконсин

09:57 | 06.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Претендентът&nbsp;Тед Круз (в средата). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Претендентът Тед Круз (в средата). Снимка: Ройтерс

Значително поражение за американския милиардер Доналд Тръмп. При изборите в американския щат Уисконсин неговият най-голям конкурент за кандидатурата за президент Тед Круз  изненадващо спечели с 49 процента от вота срещу 34 процента за Тръмп.

При демократите изборите са спечелени от Бърни Сандърс с (56 процента от гласовете), който набира скорост в борбата срещу фаворита Хилъри Клинтън (44 процента). 

Републиканецът Круз заяви, че безапелационната му победа на първичните избори в щата Уисконсин показва, че партията започва да се обединява около него, макар да призна все по-реалната възможност битката за партийната президентска кандидатура да продължи чак до конгреса през лятото.

„Тази вечер беше повратна точка. Или преди Кливланд, или на самия конгрес в Кливланд ние заедно ще спечелим мнозинство от делегатите и заедно ще победим Хилари Клинтън през ноември. Побеждаваме, защото сплотяваме Републиканската партия", заяви той снощи пред аплодиращите го привърженици в Милуоки.

Консервативният сенатор от Тексас бе подпомогнат в Уисконсин от губернатора на щата, републиканеца Скот Уокър, който се отказа от собствените си президентски амбиции през септември, както и от ударна кампания с рекламни клипове, финансирани от Super-PACS - независими спонсори, подкрепени от водещи партийни фигури, които се опасяват, че Тръмп ще докара републиканците до съкрушително поражение през ноември.

Щабът на Тръмп обвини Круз, че е спечелил благодарение на изсипаните „безчет милиони долари и лъжливи реклами".

„Тед Круз е по-лош от марионетка - той е троянски кон, защото е използван от партийните босове, опитващи се да откраднат номинацията от г-н Тръмп", се казва в декларацията.

Въпреки победата на Сандърс в Уисконсин фаворитът Клинтън запазва решаващата си преднина в броя на спечелените делегатски гласове. Това е шестата победа на Сандърс в последните седем вота за номинацията. Той отново привлече гласовете на младите - 81 процента от 18 до 29-годишните са гласували за него според екзитполовете. Предстои му обаче трудната задача да победи на 19 април в Ню Йорк и още пет други източни щати на 26 април.

Клинтън, която не се яви публично в Уисконсин снощи, призна поражението си и поздрави Сандърс в Twitter. През последните дни тя концентрира усилията си върху щата Ню Йорк, където бе сенатор от 2001 до 2009 година и според сондажите е фаворит.

Клинтън разполага с общо 1 771 делегати срещу 1 092 за Сандърс според оценката на CNN,  включително 500-те суперделегати, които ѝ гарантираха своята подкрепа на конгреса във Филаделфия. Мнозинството, необходимо за спечелване на номинацията, е 2 383 гласа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
с две думи-Сандърс има 1100, а Клинтън-1300 делегата. Не е кой знае каква разлика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
honaniga
преди 8 години
Човекът просто иска да удари държавният корпоратизъм и даде шанс на можещите, които са двигателите на прогресаЩе се изкефя да удари Клинтановица, която подкрепя и е подкрепяна от онези 1% и тези които по цял ден се чешат по топкитеНейният електорат ще убият средната класа и прогреса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
kane
преди 8 години
инвестора служи на републикаците - от там им се плаща, разбира се и затова се цитират техните кандидати, а какво е казал победителя Сандърс няма значение!България е васална не на САЩ, а само на най-богатата част на САЩ! Да е ясно моляДа информирам, че Санърс е първият определил се за СОЦИАЛИСТ американски кандидат за президент преди изборитеСандърс има в платформата си цели, като ДЪРЖАВНО Платено и Управлявано ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ОБРАЗОВАНИЕ, а не като сега генериращи печалби социални сфери! Иска мн по-високи и прогресивни данъци за богатите, равенство и минимизиране разликите богат/беден. Спиране или преразглеждане на вс търговски свободни споразумения на САЩ. Унищожаване на "то биг тейл" фин. организации. Забрана на офшорки, и дан. заобикалянияИ този Сенатор от Вермонт, СОЦИАЛИСТ в САЩ спечели 8 от последните 9 поредни щата!?! Това е реалността в САЩТова са гражданите на САЩТе са мнозинството от гласоподавателите в САЩЛошите в САЩ са богатите и те васалстват на РБ, а не 320мил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още