Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Северното сърце на шистовата индустрия може да изгуби важна петролна артерия

Сондажните компании, опериращи в басейна „Бакен“ могат да изгубят голяма част от своите клиенти, ако бъде затворена петролопроводът Dakota Access

Северното сърце на шистовата индустрия може да изгуби важна петролна артерия

Снимка: Bloomberg L.P.

Някога тези земи са били центърът на американския шистов бум. Огромните запаси от петрол, освободени от хидравлично разрушаване на подземните скали и хоризонтално сондиране, превръщат Северна Дакота във втория по големина производствен център на петрол в САЩ, допринасяйки съществено за превръщането на страната в най-големия доставчик на петрол в света, пише Шийла Тобен за Bloomberg. 

Още по темата

Днес, ситуацията в басейна „Бакен“ изглежда по всякакъв друг начин, но не и като „шистов бум“. Сондажната дейност в района започна да заглъхва през последните месеци, превръщайки се в поредната жертва на пандемията от коронавирус, която изтри значителна част от глобалното търсене на петрол. Продукцията от басейна, простиращ се в Северна Дакота, Монтана и части от Канада, се изчислява, че е паднала с приблизително 500 хил. барела дневно от началото на годината. Но дори и преди пандемията, сондажните компании в „Бакен“ изпитват сериозни проблеми когато става въпрос за конкуренцията с компаниите от епицентъра на американската петролна индустрия – Пермския басейн, едно от малкото места в САЩ, където сондажните дружества могат да продължат да извличат петрол в условия на слабо търсене и пак да бъдат рентабилни.

Очакваното спиране на петролопровода Dakota Access, през който се транспортира над една трета от добития петрол на регионалния пазар, заплашва да задържи задълго тъмните облаци, надвиснали над „Бакен“.

„Решението на съда ще създаде големи препятствие пред производителите в Северна Дакота, които изпитват сериозни затруднения по отношение на възстановяването“, споделя Санди Фийлдън, директор „Проучвания“ към компанията Morningstar Inc.

Според него купувачите на петрола, който се добива в района, просто ще се насочат към други производители в други части на страната, когато петролопроводът пресъхне.

В понеделник окръжният съд в Северна Дакота постанови, че петролопроводът Dakota Access ще трябва да бъде затворен до 5 август. Ако решението бъде запазено и след обжалване, това ще бъде първият път, когато основно съоръжение за пренос на петрол бива затворено поради опасения за околната среда.

Все още остава неясно точното време на прекратяване на експлоатацията на петролопровода, както и времето, в което няма да работи, тъй като съдът изисква преди това да бъде направен подходящ екологичен преглед на щетите. Подобен процес може да се простре и през 2021 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Смелите обещания на Тръмп за Covid-ваксина натежават на доверието в нея