Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Сезонът на отчетите донесе очакваното облекчение и на американските пазари

За положителното настроение допринесе и уреждането на съдебния спор между Qualcomm и Apple

Сезонът на отчетите донесе очакваното облекчение и на американските пазари

Снимка: Ройтерс

Американските пазари завършиха борсовата сесия във вторник с ръстове, окрилени от набралия вече инерция сезон на отчетите, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 0,26%, достигайки ниво от 26 452,66 пункта. Сходен ръст от 0,3% отчете и технологичният бенчмарк Nasdaq Composite, който достигна до 8000,23 пункта.

Не така повлиян остана широкият измерител S&P 500, който нарасна с минималните 0,05% до 2907,06 пункта.

„Наблюдаваме отчитането на някои сериозни печалби“, заяви Джеф Килбърг, главен изпълнителен директор на KKM Financial. „Това успокои пазарите, тъй като имаше известно притеснение в началото на сезона“, допълни той.

За положителното настроение допринесе и уреждането на съдебния спор между Qualcomm и Apple. Акциите на двете компании поскъпнаха със съответно 23,21% и 0,01%.

Книжата на Johnson & Johnson също прибавиха 1,1%, след като компанията обяви резултатите си за тримесечието. Над половината от приходите й са от продажби на лекарства с рецепта, като търговията в сегмента като цяло е нараснала с над 4%.

Сезонът на отчетите в САЩ продължава с резултатите на IBM и Netflix, които ще бъдат представени след края на борсовата сесия във вторник.

Вoeing също регистрира поскъпване на акциите от близо 1,8%, след като американската Федерална авиационна администрация съобщи в доклад, че подобренията на софтуера на модела 737 Max са „подходящи“.

Пазарите бяха стимулирани и от изказванията на някои представители на Федералния резерв. Гуверньорът на Фед за Бостън Ерик Розенгрен заяви, че централната банка не се нуждае от коригиране на паричната си политика в момента. „Трябва да продължим да наблюдаваме какво се случва с въпросите на финансовата стабилност“, посочи той.

По-рано гуверньорът на Фед за Чикаго Чарлс Евънс посочи, че лихвените проценти могат да останат непроменени поне до есента на 2020 г.

S&P 500 отбелязва ръст от над 15% през тази година до голяма степен стимулиран от сигналите на Фед, че може изобщо да не увеличава лихвите тази година – силен контраст спрямо политиката от миналата година, в рамките на която те бяха повишени четири пъти.

Цената на петрола също нараства. Американският сорт WTI прибави към стойността си 1,2%, достигайки цена от 64,16 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,77% до 71,73 долара за барел.

Златото обаче е на червена територия със спад на цената от 0,95%, достигайки 1279 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница международни валути, прибави 0,13% до 97,07 пункта.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства до съответно 2,59% и 2,994%.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Много вяло ги отразявате нещата. Интел след като се махна от сделката с епъл, обяви, че ще се фокусира над 5г мрежите и те също дръпнаха нагоре.

Още от САЩ
Търговските надежди донесоха нови силни ръстове на Wall Street