IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонът на пиковото търсене на горива в САЩ започва със спад

Американците все още избягват пътуванията на далечни разстояния и посещават места за отдих, които са близо до домовете им, изтъкват анализатори

14:06 | 27.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Stacie Scott/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stacie Scott/Bloomberg

На фона на големия оптимизъм относно възстановяването на търсенето и цените на петрола, уикендът, с който стартира сезонът на по принцип пиковото търсене на горива в САЩ, успя да помрачи настроенията.

Въпреки че плажовете вече са отворени за посетители, а щатите постепенно премахнаха ограниченията заради коронавируса, търсенето на бензин в крайна сметка отчете понижение през почивните дни, както и в понеделник (25 май) - Денят на загиналите във войните, пише Bloomberg.

Според Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates LLC, липсата на съществен ръст при търсенето на горива се дължи на факта, че повечето хора все още избягват шофиране на далечни разстояния. 

Мрачният и неуспешен старт на сезона на показва колко уязвим е все още петролният пазар на фона на щетите, които коронавирусът нанесе на икономиките по света. През май цените на суровия петрол нарастват с 80% след историческия крах през април, когато WTI достигна и отрицателни стойности.

„Обществеността остана по-близо до дома и консумира по-малко бензин, тъй като хората посещават места за отдих, които са близо до тях, а не пътуват на дълги разстояния из страната“, посочва Липоу.

Търсенето на бензин е спаднало с 1,34% от четвъртък (21 май) до понеделник в сравнение с предходната седмица, заяви Патрик ДеХаан, анализатор в GasBuddy. Потреблението в понеделник падна с 0,5% спрямо седмицата по-рано. На годишна база употребата на бензин се понижава с до 35% през почивните дни.

Въпреки че потреблението на бензин се понижава, цените на горивото се покачват. Средната цена в страната се е повишила за четири последователни седмици, като е натрупала 5,5 цента през последната седмица, достигайки ниво от 1,96 долара за галон (малко под 4 л), според изчисления на GasBuddy.

В района на залива Сан Франциско трафикът през седемте основни пътни артерии се е увеличил през уикенда спрямо седмица по-рано, въпреки че отчита спад в понеделник, сочат данни на Bloomberg.

„Средните цени на бензина в САЩ продължават да се възстановяват, тъй като все повече автомобилисти се връщат на пътищата, докато щатите облекчават мерките за социално дистанциране, като шофьорите започват да пълнят резервоарите, което тласка търсенето към растеж“, добавя ДеХаан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още