IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шансовете за вдигане на лихвите в САЩ се повишиха над ключовите 70%

През последните 25 години когато шансовете са били над това ниво, в 90% от случаите се е стигало до затягане на паричната политика

16:37 | 11.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шансовете за повишение на лихвените проценти в САЩ през декември се повишиха над исторически ключовото ниво от 70%, съобщи Investing.com. Това показва, че пазарните очаквания вече са достигнали ниво, при което са приели, че Федералният резерв в САЩ се връща към нормализиране на паричната политика в края на годината.

Според Fed Rate Monitor Tool на специализирания уебсайт вероятността за повишаване на лихвите се е повишила във вторник до 70,2%. Ден по-рано стойността беше малко под 70-те процента. 

Преди последното заседание в Фед през септември редица анализатори обясниха, че през последните 25 години когато шансовете са били над това ниво, в 90% от случаите се е стигало до повишение на лихвените проценти. Именно защото през септември шансовете бяха далеч под 70%, пазарите не очакваха затягане на паричната политика, както се и случи.

Макар че Фед има заседание в началото на ноември, повечето икономисти не очакват действия тогава, защото срещата е малко преди изборите за президент на САЩ.

През последните няколко месец шансовете се повишаваха заради стабилните макроикономически данни и заради коментарите на представители на Фед, които сигнализират, че биха подкрепили покачване на лихвите.

В края на тази седмица – в петък – пазарите ще следят изявлението на председателят на Федералния резерв Джанет Йелън. Тя ще има реч на тема „Макроикономическите проучвания след кризата“ в 13:30 часа местно време в Бостън (20:30 часа българско време).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Цялата държавна и медийна машина се е впрегнала той да НЕ стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
ТОВА е истинският коефициент Тръмп да стане президент на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още