Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Шефът на Blackrock: Капитализмът стигна твърде далече

Компаниите трябва да се ангажират повече към обществата, казва Лари Финк

Шефът на Blackrock: Капитализмът стигна твърде далече

Снимка: Ройтерс

Лари Финк не се отказва. Главният изпълнителен директор на Blackrock редовно се среща с корпоративни мениджъри, правителствени ръководители и големи инвеститори. Той винаги повдига темата, която в момента е начело в неговия дневен ред.

„Трябва да гарантираме дългосрочното мислене. Управителните съвети и Бордовете на директорите трябва да поемат повече отговорност за това и компаниите трябва да направят повече за обществото“, казва Финк в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

„Purpose“ е кодът, който шефът на най-големия мениджър на активи изисква от компаниите по света. На български може да се преведе с нещо като „цел“ или „определяне“. Във времената на големи политически катаклизми и парализирани правителства компаниите трябва да затворят пропастта, оставена от властите, настоява Финк. „Мисля, че концерните няма да имат друг избор“.

По този начин главният изпълнителен директор на Blackrock се намесва в дебата за капитализма, който се води в момента страстно на Wall Street. Едва в началото на април Рей Далио, основателят на най-големия хедж фонд в света Bridgewater, предупреди за революция, ако американските социални дисбаланси не бъдат премахнати.

„Има известно социално разочарование, защото капитализмът работи за все по-малко и по-малко хора. А в някои случаи направи трябва да се признае: капитализмът отиде твърде далеч”, признава Финк, чиято група управлява клиентски активи за 6,5 трлн. долара. Той обаче посочва също, че „капитализмът е облагодетелствал повече хора от всеки друг политически модел".

В момента Blackrock работи върху инструменти за измерване и сравняване на целите. В крайна сметка тези ценности са много по-трудни за измерване, отколкото твърдите корпоративни метрики, като печалбата и възвръщаемостта. Въпреки това, според Финк, фактът, че компаниите имат и по-голям социален смисъл, освен да печелят пари, не трябва да бъде лошо за бизнеса.

„Най-добрите компании не само гледат своите акционери", казва 66-годишният Финк. „Те свързват интересите на служителите с тези на клиентите и се грижат за общностите, в които работят“. А това на свой ред ще е от полза за акционерите в дългосрочен план, смята мениджърът.

 

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: САЩ BlackRock Лари Финк

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
0
 
5
julian12 до: kane
преди 1 година
Няма профилна снимка
Жената да Рей Далио се занимава много отдавна, доста преди да настъпи тази пропаст между бедни и богати, с благотворителност и то не просто фиктивна като някои други богати личности. Освен това и неговите действия целят да образоват финансово, а и не само, колкото се може повече хора. За мен той е Човек.
2
 
3
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Капитализмът стигна твърде далече" - казано от шефа на Блекрок... Айде бе, кога стигна до този извод? Май последните 1-2 години почнахте да се усещате, че може скоро гневните тълпи от хора да почукат на вратите ви с брадвите и вилите...
Ама така става, когато "органичен растеж" е вече *** дума, защото е доста по-добре с прясно напечатани хартийки (не буквално) при нулеви лихви, да вземате активи на които цените само летят нагоре. Май май се е понасъбрал доста въздух във балона при положение, че толквоа време "от пр1дня боя" правихте...
1
 
6
 
3
I
преди 1 година
Няма профилна снимка
Системата, която имаме в момента е всичко друго, но не и чист капитализъм. Какво имаме сега? Частни централни банки, които печатат пари без покритие и ги раздават на приближените им търговски и инвестиционни банки и фондове, които ги отпускат на своите хора, които пък изкупуват активите по света, и по този начин на обикновените хора единствено им остава да са бачкатори. Защото никой не им дава кредити на почти нулеви лихви, с които да изкупуват бизнеси или да инвестират в доходоносни активи.

Тези шефове на трилионни инвестиционни фондове, не говорят за корена на социалното неравенство - частните централни банки и печатането на пари без покритие, които отиват в ръцете на една определена, много малка клика от хора.

Говорят ги тези работи, че капитализма трябва да се промени, защото искат да заблудят хората, които не са запознати със съвременната финансова система...

Майката на социалното неравенство не е в това, че най-богатите 1% са много по-умни от останалите 99%, а че първи имат неограничен достъп до новосъздадените от централните банки пари с почти нулеви лихви, с които пазаруват по света бизнеси и активи.

Всичко друго е просто прах в очите на хората и опит, капитализмът, истинският, в който хората усърдно работят, спестяват и инвестират парите си, да бъде заклеймен...

Инфлацията на насила натресените фиатни пари, е също такъв опит да бъде унищожена всяка възможност за икономическа независимост на отделния индивид и като цяло на обществото....

Но този опит, като всички други, няма как да успее, защото по-силно от напечатаните пари без покритие е човешкото въображение, което ражда идеи - за разрушителни технологии, като краудфъндинг, краудсорсинг, биткойн и много още, които предстои на човечеството да види...

БЪДЕЩЕТО ЗА ЧОВЕШКАТА РАСА И СВЕТЛО И ПРОСПЕРИТЕТА ДЕБНЕ ОТ ВСЯКЪДЕ!

И да завърша с няколко позитивни цитата:

“Никога не позволявай на официалното образование да попречи на самообразованието ти.“ - Марк Твен

”Официалното образование ще ви даде работа, а самообразованието ще Ви направи богати.” – Джим Рон

"Инвестициите в знание плащат най-високата лихва." - Бенджамин Франклин
3
 
12
 
2
kane до: julian12
преди 1 година
Ако се съди по парите които управляват Лари е много по напредничави място.
Но интересното е че такива теми се повдигат когато има страх от промяна в модела. Наистина ли момента е такъв или те са прекалено учтиви с публиката
1
 
16
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
С две ръце "ЗА"! И двамата са големи Човеци, особно Рей Далио.

Още от САЩ
Пенсионните фондове не могат да си позволят да не купуват още акции