Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Шефът на Фед: По-високите лихви не трябва да водят до сътресения в икономиката

Според Джероум Паул обаче някои инвеститори и институции може да не са готови

Шефът на Фед: По-високите лихви не трябва да водят до сътресения в икономиката

Джероум Пауел, управител на Федералния резерв. Снимка: Архив Ройтерс

Стъпките на Федералния резерв (Фед) и другите големи централни банки към повишаване на основните лихви, след като дълго ставките бяха поддържани ниски, не трябва да водят до сътресения в световната икономика, заяви управителят на централната банка Джероум Пауел, цитиран от Асошиейтед прес.

В бележки, подготвени за финансова конференция в Цюрих, Пауел отбелязва, че ролята на американската парична политика в насърчаването на световните финансови условия и капиталови потоци често е преувеличавана. 

Още по темата

Съживяването както на световния растеж, така и на цените на суровините, е изиграло по-голяма роля за възстановяването на капиталовите потоци към нововъзникващите пазари икономики, отколкото други мерки, взети от централните банки, посочи той, цитиран от БТА.

Паричните стимули на Фед и другите развити икономики изиграха ограничена роля за нарастването на капиталовите потоци към нововъзникващите пазарни икономики през последните години, коментира Пауел.

Има сериозно основание да се мисли, че нормализацията на паричната политика в развитите икономики ще продължи да се оказва удобна за страните с нововъзникваща пазарна икономика, допълни той.

След като поддържа на рекордно ниско нулево равнище основната си лихва седем години след финансовата криза през 2008 г., Фед започна постепенно да я повишава през декември 2015 г.

Много икономисти са на мнение, че Фед отново ще вдигне лихвата си през юни, като общо за годината повишенията ще бъдат три или четири.

Пауел подчерта, че не отхвърля рисковете като Фед, Европейската централна банка или другите големи централни банки повишат лихвените равнища, тъй като някои инвеститори и институции може да не са готови, а "икономическите условия могат да ни изненадат". Той отбеляза обаче, че Фед планира да направи каквото може, за да минимализира сътресенията като съобщава за промените на политиката си ясно и предварително. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
0
 
6
преди 8 месеца
Умните и кадърните, каква илюзия само на егото.
2
 
0
 
5
преди 8 месеца
Кретено-масонският капитализъм буквално предстои да се самоунищожи.
2
 
0
 
4
преди 8 месеца
Добре сте го казали под мен, аз няма тук да пиша същото каквото писах и в други теми по по-заобиколен и ненаучно-икономически начин, на който всички се дразните. До 2030-та един град смехономика за България, а целият глобален кретено-масонски капитализъм предстои да отиде в историята на фона на измененията с планетата, които ще станат, а и факта, че като цяло кретено-масонският капитализъм за нищо не става и той винаги води до негативни последствия за хората не на върха на пирамидата.
0
 
10
 
3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Имотния балон е надут нереално,в София особено.Ниските и хлъзгави лихви направиха цените на жилищата извратено високи.
Имотните агенции,банките и строителните фирми формираха спекулативен имотен пазар.
0
 
9
 
2
vzhekoff до: Ironhorse
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
За първи път съм на 200% съгласен с железния кон

Още от САЩ
Помпейо: Ще имаме напредък в ядрените преговори със Северна Корея