Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Shell се оттегля от един от най-перспективните петролни региони в САЩ

Компанията очаква да получи 9,5 млрд. долара за активи в Пермския басейн, закупени през 2012 година

Shell се оттегля от един от най-перспективните петролни региони в САЩ

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

Shell договори продажбата на дела си в Пермския басейн в САЩ на ConocoPhilips за 9,5 млрд. долара, съобщава The Wall Street Journal. Този регион е смятан за центъра на петролната индустрия на САЩ и е сред най-перспективните и богати на петрол в страната. Той се намира на територията на щатите Тексас и Ню Мексико.

Компанията притежаваше полета в региона, от които произвеждаше по 175 хил. барела петролен еквивалент на ден. Тези активи допринасят с около 1% към емисиите от дейността на европейския гигант.

Още по темата

С продажбата Shell намалява съществено присъствието си в САЩ, като остават активите в Мексиканския залив, където компанията е един от водещите производители.

От месеци Shell работи за свиване на въглеродния си отпечатък и излиза от петролни и газови проекти, докато инвестира във възобновяема енергия. Продажбата на дела в Пермския басейн е една от големите трансакции между петролните компании в последно време и е резултат именно на желанието на гигантите да "почистят" портфолиото си.

Shell купи тези активи през 2012 година от Chesapeake Energy за сумата от 1,9 млрд. долара, посочва още WSJ. Компанията планира да разпредели на своите акционери 7 млрд. долара, които ще получи при продажбата.

ConocoPhilips коментира, че с покупката получава и около 600 мили петролопроводи, газопроводи и водопроводи, както и друга енергийна инфраструктура. Петролните полета са основно на територията на щата Тексас.

Повечето служители на Shell в тези полета ще бъдат назначени на работа в ConocoPhilips.

Добивите от Пермския басейн вече доближават нивата от преди кризата на фона на по-бавното възстановяване на другите перспективни региони в страната, като например полета в Северна Дакота и в Тексас, посочва WSJ. 

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 4 седмици
Европейските енергийни компании се самоубиват !!!

Още от САЩ
Акциите на Tesla подкрепиха похода на S&P 500 към нов рекорд