IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестте най-големи банки в САЩ минаха прага на печалба от 100 млрд. долара

Сред причините са данъчните облекчения, увеличаващите се лихвени проценти, по-големият брой сключени сделки и бумът в банкирането на дребно

10:40 | 17.01.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шестте най-големи американски банки никога досега не са преминавали прага на обща печалба от 100 млрд. долара. Досега.

От началото на новия сезон на отчетите в САЩ, който започна преди дни, Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и останалите водещи финансови институции отчетоха печалба от над 111 млрд. долара за 2018 г. Данните на Morgan Stanley само ще направят сумата още по-голяма след публикуване на отчета ѝ за четвъртото тримесечие по-късно в четвъртък.

Сред причините за силните резултати са данъчните облекчения на президента Доналд Тръмп, както и увеличаващите се лихвени проценти, по-големият брой сключени сделки и бумът в банкирането на дребно.

JPMorgan и Bank of America Corp. регистрираха рекордна година, а Goldman Sachs и Citigroup отбелязаха най-голямата си печалба от финансовата криза насам. Впечатляващите суми и положителните коментари от ръководителите на банките може и да спомогнат за разсейването на страховете, че ръстовете на лихвените проценти и търговското напрежение може да сложат край на добрите времена за най-големите кредитори.

„Дали е краят на един цикъл? Не мислим така“, заяви главният финансов директор на JPMorgan Мариан Лейк. По думите ѝ прогнозата за растеж на икономиката остава стабилна, като очакванията на банката са налице да е глобален растеж, макар и по-бавен.

Банковият индекс KBW Bank Index отбеляза ръст от 11% този месец, стимулиран от резултатите за последното тримесечие на 2018 г. Бенчмаркът, в чийто състав влизат 24 члена, се срина с 20% през 2018 г., което е и най-лошото му представяне от седем години насам.

В същото време рекордната сума ще подхрани критиците на данъчната реформа от 2017 г., според които измененията, до която тя доведе, са по-изгодни за големите компании, отколкото за представителите на средната класа.

В рамките на самите банки ползите от намаляването на корпоративния данък отиват по-скоро към акционерите, а не толкова към служителите на финансовите институции. Печалбата на петте банки е скочила с 28% спрямо предишния си връх, а разходите за възнаграждения са се увеличили с едва 1,8% спрямо предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 5 години
хахаха, нас ни цензурираха по неясни причини, а трола го оставиха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Както се казва в един филм:Шефа каза, че ако си глупав, то е за дълго....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Виж на тоя сайт най-отдолу реалният дълг на щатската хазна, GAAP:http://usdebtclock.org/над 122 000 000 000 000 $ , т.е. трилиони на фона на милиарди банкови печалби. Нерде Стамбул, нерде Ямбул!Като фалираха през 2008 година, банкерите трепереха от затвор.Ама държавата включи яко печатницата, да ги покрите.Данъкоплатците платиха грешките на банкерите.Временно, до новото по-яко БУМММ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 15
Valentin13
преди 5 години
Ужас ! та нали 2те московски джуджета предричаха крах на хамерика, на долара. ква стана сега, на кого да вярвам ? а като гледам биржата, май че просто трябва да се сложи обратен знак, като каже проваления император 5, слагаме -5. като каже проваления император, че русийката цъфти та връзва, значи да чакаме поредния космически кораб в морето или руски ПВО да свалят руски самалиот. Вай-вай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още