IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовата революция в САЩ потиска производството на вятърна енергия

Вятърната индустрия се задъхва заради спрените субсидии и по-евтиния природен газ

13:35 | 07.04.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Aко вятърните субсидии не бъдат върнати, индустрията в САЩ може и да не успее да се възстанови. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Aко вятърните субсидии не бъдат върнати, индустрията в САЩ може и да не успее да се възстанови. Снимка: Ройтерс

Производството на вятърна енергия в САЩ се задъхва. Индустрията, оценявана на 14 млрд. долара, е зашеметена от двоен удар – по-евтиният природен газ благодарение на шистовата революция в страната и премахването на федералните субсидии, които правеха вятъра най-конкурентния от всички видове възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в САЩ, пише Bloomberg.

Америка е вторият по големина купувач на вятърни турбини в света. До декември миналата година собствениците на турбини получаваха субсидии в размер на 23 долара за мегаватчас. Но ако субсидиите не бъдат върнати, индустрията може и да не успее да се възстанови. Така САЩ могат да загубят почва под краката си в стремежа да намалят зависимостта си от изкопаемите горива, които предизвикват глобалното затопляне.

Експерти защитават субсидиите в името на справедливостта. Те твърдят, че основният конкурент на вятъра, а именно – газовата индустрия, извлича ползи от създаването на съвместни компании с ограничена отговорност, чрез които операторите на газопроводи могат да не плащат данъци. Това пък, от своя страна, понижава цената на газа.

Имайки предвид поевтиняването на синьото гориво от средно 8,90 долара за 1 млн. британски термални единици (BTU) през 2008 г. до 3,73 долара миналата година, природният газ стана най-евтиният източник на електричество за комуналните дружества. През 2013 г. Конгресът на САЩ отмени помощите за производителите на вятърна енергия, като по този начин строителството на вятърни централи спадна с 92%.

Изключвайки субсидиите, разходите за инсталиране както на вятърни централи, така и на газоцентрали възлизат на около 84 долара на мегаватчас в световен мащаб, показват данни на Bloomberg New Energy Finance. Това е с 3% по-скъпо в сравнение с изграждането на централи за производство на електричество от въглища и около половината от разходите за монтиране на ядрени реактори.

Представители на демократите призовават за възобновяване на субсидиите за вятърна енергия, известни в САЩ като Production Tax Credit. Републиканците и демократите обсъждат дали да има данъчни облекчения за региони, които притежават големи вятърни ресурси като Южна Дакота и Тексас, както и такива с изградени турбини като Канзас и Колорадо.

Все пак контролираната от републиканците Камара на представителите може и да не подкрепи опитите за удължаване на данъчните облекчения преди изборите през ноември, считат от Американската асоциация на производителите на вятърна енергия.

Асоциацията на независимите производители на газ - Natural Gas Alliance, не е заела конкретна позиция относно субсидиите за вятърната енергия, съобщи говорителят на организацията Дан Уитман.

В никоя друга страна икономическият дебат относно вятърната енергия и природния газа не е така балансиран, както в САЩ. Въпреки че Северна Америка се нарежда зад Китай по брой централи, цената на газа и качеството на подкрепата за двете индустрии нареждат континента сред най-конкурентните пазари на света.

Най-добрите вятърни централи във ветровити райони като Южен Тексас могат да бъдат изградени за 60 долара на мегаватчас. Това е по-евтино в сравнение с инсталирането на газова турбина с висока ефективност. По данни на Bloomberg New Energy Finance тя струва 65 долара.

Според Goldman Sachs пък фракингът ще държи цената на газа в диапазона от 4 до 6 долара в близките няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Както е тръгнало, може и да излезеш прав. Поне по втората част. Щом "бъркат" шистовия газ и технологията за добива му, представи си, какво ли е в главите на тези хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Имах предвид, че патентите след това се покриват, скриват, изчезват, и т.н. А,.. шистов газ у нас няма да се добива най-малко още 10 години....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Дали? Нали с тях се защитава правото на автора да получи, съобразно своя принос, по заслугите? Освен това, и да няма патенти, *** *** така или иначе, НЕ ЖЕЛАЯТ да се възползват от възможностите на технологията, разчитайки само да паразитират върху труда на останалите, осирайки природата. За мен, това е фактически доказано.А шистов газ, АКО го има и у нас, ще бъде добиван. рано или късно. И, ако не се възползват от моята идея, ще духаме супата след хидр.фракинг.Супата, че и други работи. :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Дето каза един колега тук, светът има технологии да се ходи на Марс като на въкейшън, те ни занимават с вятърните мелници на Дон Кихот и с шистов газ!Който е измислил патентите, държи света на колене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Успешно ме изненадахте. И двамата. Нещо от вида "реформа за небългари от не/до/българи". Видях статийката но...не знам, кой я е писал. Естествено, такъв род "реформи" се провежда от ... да се въздържа от квалификации, че не са ласкави. Значи, колкото по-встрани от българщината, толкова по-нехайно се отнасяме към корените си. Огорчен съм и това е по-малката беда в случая. Самите американци са ярък пример в това отношение, след като има "английски - САЩ" и "английски - УК".Както и да е оставям ги да си изповядват веруюто "от устата-през *** и - НАПРЕД!", както и вас тук.Живейте си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
stomanen
преди 9 години
На Русия можете само да и го пампоркате червеи и драскачите (платени защото колкото и да не ви харесва народа е 80% русофилски) срещу Русия. Скоро референдум и в България и тогава ще разберете колко луди и много сме русофилите ще ви изхвърлим като мръсни кучета от България.ще гледате като *** както гледаха *** в Руски Крим и няма да смеете и да пръцнете защото сте *** тоя бухал дето си го слагате (обиждате горкото животно за нищо не ставате само да паразитствате можете *** нещо обедневате няма го боко) мадата на мечока ще смучи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
julian12
преди 9 години
Може и да си прав ако правописния ти речник е от 19 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Натрий
преди 9 години
http://kaksepishe.com/potisnat/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Pyramid
преди 9 години
"Потиска" или "помачка"? Пише се "ПОДТИСКА", правете справки в правописния речник. Иначе, американците също искат по-евтина енергия. Защо, обаче, не споделят какво следва след споменатите "близки няколко години"? Изобщо, Америка, АКО мисли с главата си /освен с онова, под края на опашната кост/ би трябвало да се въздържи от масов износ на газ, петрол и т.н., добиван от шисти. Всичко е изчерпаемо, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Що се отнася до Тексас собствениците на газови централи да инвестират в стр оителството на вятърни паркове Когато вятърът духа яко ще намалят потреблението на газ а когато вятърът е слаб ще надуят мощността на газовите централи Ще спечелят много пари и въобще не се нуждаят от субсидии Трябват им само данъчни облекчения и по малко регулации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още