IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската комисия по ценните книжа може да предяви иск срещу Pimco

На прицел е дейността на водещия фонд на компанията

10:35 | 04.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Pimco. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на Pimco. Снимка: Архив Ройтерс

Pimco е заплашен от плащане на глоби към Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (Securities and Exchange Commission, или SEC), заяви инвестиционната компания в понеделник, цитирана от CNBC. Евентуалните санкции са заради дейността на облигационния ѝ фонд Total Return ETF.

Базираният в Нюпорт Бийч, Калифорния, Pimco е получил т. нар. „Wells notice“ – известие от SEC, с което формално се препоръчва предявяване на иск срещу компанията - в случая заради фонда ѝ, който някога беше управляван от легендарния инвеститор Бил Грос. 

Само по себе си известието от Комисията не е нито официално обвинение за извършено нарушение, нито констатация за нарушаване на закона, но дава възможност на засегнатото лице да предостави информация защо такава стъпка не е оправдана, за да не се стигне до действително наказание. 

Комисията може да предяви иск срещу Pimco заради погрешно обявяване на стойността на по-малки позиции в ипотечни ценни книжа, купувани от частни предприятия. Активите са били придобити от фонда през 2012 г. Според SEC Pimco Total Return ETF е купувал книжа на преференциални цени, но е разчитал на по-високи оценки за инвестициите при изчисляването на стойността на дяловете си скоро след това. Такова действие може да провокира впечатлението, че фондът е постигнал бързи печалби, въпреки че той в действителност се е възползвал от вариациите в начина, по който някои инвестиции се оценяват на облигационния пазар.

Дейността на Total Return ETF е подложена и на закрито разследване, което ще провери оповестяванията за представянето на фонда, а също и политиките за привеждане в съответствие със законовите изисквания.

Wall Street Journal писа още през септември 2014 г. за продължаващите поне една година проверки от страна на SEC заради подозрения заради изкуствено надута  възвръщаемост на борсово търгувания фонд. В центъра на вниманието е четиримесечен период от 29 февруари 2012 г., когато стартира ETF, до 30 юни 2012 г. По това време Грос все още беше  фонд мениджър.

"Процедурата, свързана с известието Wells, ни дава възможност да докажем на Комисията защо намираме поведението си за уместно и съответстващо на стандартите на индустрията и че не трябва да се предприемат никакви действия (срещу нас – бел. ред.). Ние ще продължим да сътрудничим на SEC и сме уверени, че този въпрос няма да се отрази на способността ни да обслужваме клиентите си“, заяви компанията в изявление в понеделник.

71-годишният Грос, известен и като Mr. Bond, е един от най-успешните облигационни инвеститори в историята. Той е смятан за основната движеща сила зад растежа на Pimco. В края на септември 2014 г. обаче той напусна фонда и се присъедини към Janus Capital Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още