IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски авиокомпании ще искат държавна подкрепа за 50 млрд. долара

Ще подкрепим авиокомпаниите на 100%, те не са виновни, заяви по-рано американският президент Доналд Тръмп

12:05 | 17.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските авиокомпании настояват за финансова подкрепа от 50 млрд. долара за справяне с коронавируса - над три пъти повече от тази след атаките от 11 септември, съобщава The Wall Street Journal.

Точната форма на помощта и нейният размер са обект на дискусии с администрацията на американския президент Доналд Тръмп и лидери на Конгреса. Потенциален пакет от мерки може да включва подкрепени от правителството заеми, парични субсидии, данъчни облекчения и др., твърдят запознати източници.

“Ще подкрепим авиокомпаниите на 100%”, заяви Тръмп на пресконференция в понеделник. “Ние трябва да ги подкрепим. Вината не е тяхна”, добави той.

Основни превозвачи предупредиха администрацията, че може да изпаднат в неплатежоспособност през май без федерална подкрепа, твърди запознат с разговорите източник.

Предложеният пакет мерки ще изисква одобрението на Конгреса, като законодатели от двете партии вече сигнализираха, че са против него.

Сенатор Едуард Марки заяви, че помощ за авиокомпаниите трябва да дойде с нови правила, забраняващи всякакви практики като таксуване за промени в полетите и трябва да включва защита за служителите.

„Към всяко вливане на пари в авиокомпаниите трябва да има прикрепени някои основни изисквания“, заяви Марки. „Ще изисквам тези условия да бъдат изпълнени, преди да подкрепя спасяването на авиокомпаниите“, добави той.

Министърът на финансите Стивън Манучин заяви в неделя, че администрацията обмисля пакети за помощи за редица индустрии, но отхвърли идеята, че те ще представляват спасителни мерки. Според него осигуряването на ликвидност за добрите компании, които просто се нуждаят от това за три до шест месеца, не е подобен вид помощ.

Междувременно Boeing продължава работата си във фабриката си близо до Сиатъл. Производството на 737 MAX обаче остава замразено.

Американският производител на самолети е отправил призив към Белия дом и Конгреса са краткосрочна помощ за компанията, доставчиците и авиопревозвачите на фона на влошаващата се ситуация в туристическата индиустрия заради разпространението на коронавируса, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Boeing се опитва да избегне съкращения и да не засегне стотиците по-малки компании, които произвеждат части за самолетите ѝ, посочиха източници, пожелали да запазят анонимност. Boeing вече беше засегната от приземяването на модела ѝ 737 Max след двете фатални катастрофи.

Повече за другите авиокомпании вижте в продължението на материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Очаквам г-н Тръмп да мята пачки както чалгар хвърля салфетки в дискотека. Трябва да засили народната любоФ към себе си, предстоят избори все някога...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още