Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Щатски експерти препоръчаха ваксинация срещу Covid на деца от 5 до 11 години

От началото на пандемията в САЩ са установени над 1,9 млн. случая на Covid при деца от 5 до 11 години

Щатски експерти препоръчаха ваксинация срещу Covid на деца от 5 до 11 години

Снимка: Bloomberg LP

Ползите за малките деца от ваксината срещу Covid-19, произведена от Pfizer Inc. и BioNTech SE, надвишават рисковете. Това е заключението на група от експерти от САЩ, което е предпоставка съвсем скоро препаратът да бъде одобрен за прилагане при около 28 млн. деца в САЩ, предаде Bloomberg.

Консултативният комитет по ваксините към Администрацията по храните и лекарствата гласува със 17-0 и един въздържал се в подкрепа на имунизацията, която предвижда на децата да се дава една трета от дозата на ваксината, която в момента се слага на хора на 12 и повече години.

Още по темата

Становището на групата има единствено консултативен характер, но то почти винаги се приема от американската Администрация за храните и лекарствата. Ако регулаторът разреши ваксината за тази възрастова група, поставянето ѝ би могло да започне още в началото на ноември.

„Децата съвсем не са защитени от вредите, които причинява COVID-19", казва Питър Маркс, който временно оглавява Службата за изследване и оценка на ваксините към Администрацията по храните и лекарствата.

Предоставянето на ваксина за децата в началното училище би отбелязало важен етап в битката срещу пандемията. Въпреки че децата обикновено не се разболяват толкова сериозно от Covid-19, колкото възрастните, училищата са в центъра на обществения дебат относно политиката на САЩ за вируса. Затова и предоставянето на защита за децата срещу заразяване вероятно ще бъде приветствано от много родители.

Ако FDA издаде спешно разрешение, което се очаква, това може да проправи пътя за започване на прилагане на инжекции в училища, педиатри и аптеки в САЩ до седмици. От агенцията не се изисква да следва препоръките на панела, но често го прави.

От началото на пандемията в САЩ са установени над 1,9 млн. случая на Covid при деца от 5 до 11 години. Над 8300 деца на тази възраст са били хоспитализирани, а около 100 са починали. Децата, заразили се коронавируса, може да развият мултисистемен възпалителен синдром, предупреди Маркс.

Moderna също проучва възможността ваксината ѝ да се поставя на малки деца.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Технологичната разпродажба за 1,7 трлн. долара може и да продължи