IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси отново обърнаха внимание на поевтиняващия петрол

Сутринта търговията беше под влияние на добрите данни за индустриалното производство в САЩ

23:14 | 15.12.14 г.
Щатските борси отново обърнаха внимание на поевтиняващия петрол

Щатските борси заличиха повишенията, записани в началото на сесията. В сутрешните часове на фондовите борси отвъд Океана поскъпването на петрола оживи търговията, а данните за ръст на индустриалното производство в САЩ през ноември подкрепиха ръстовете.

В следващите часове обаче цената на петрола отново тръгна надолу, което предизвика вълна от разпродажби. Те повлякоха надолу и стойностите на основните индекси на европейските фондови пазари по-рано днес.

Dow Jones загуби 0,58% от стойността си и приключи сесията на ниво от 17 180,84 пункта. През миналата седмица индексът загуби 3,8 на сто от стойността си, което е най-сериозният седмичен спад от ноември 2011 година насам, изчисли Bloomberg.

Понижението за S&P 500 е в рамките на 0,63 на сто до 1 989,63 пункта. Най-голямо обаче е намалението днес за Nasdaq – с 1,04% до 4 605,16 пункта.

Анализатори коментират, че докато цената на петрола не се стабилизира, волатилността на фондовите пазари ще продължи, пише Market Watch.

На петролните пазари лекият суров петрол загуби 4% от цената си до ниво от малко под 56 долара за барел с доставка през януари. Европейският сорт Brent се търгуваше за 60,41 долара за барел, което представлява понижение в рамките на 2,3%.

Сред големите губещи днес е CGG, специализираната в производството на оборудване за проучвания. Акциите й поевтиняха с над 28% до цена от 6,12 долара за брой след като френската Technip се отказа от плановете си да закупи компанията.

Други преговори за покупка обаче изстреляха акциите на Talisman Energy с 19% нагоре до цена от 5,10 долара за брой. В края на миналата седмица се появиха слуховете, че испанската Repsol води разговори за придобиването й, което направи привлекателни акциите за инвеститорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още