Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Щатските борси започват на червео заради силния спад при Apple

Притесненията на инвеститорите около новото повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв също оказват негативно влияние на Wall Street

Щатските борси започват на червео заради силния спад при Apple

Снимка: Ройтерс

Щатските борсови индекси започват петъчната сесия, втора за ноември, с понижения на фона на сериозното поевтиняване на акциите на технологичната компания Apple с 6,63 на сто, което помрачи настроението на инвеститорите, свързано с надеждата за постигане на търговско споразумение между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отмята 138 пункта от стойността си, като достига ниво от 25 241,96 пункта. 

Още по темата

Широкият индекс S&P 500 се понижава с 0,74% до 2719,98 пункта, а представянето на Apple оказа негативно влияние и върху резултатите на другите технологични компании като Facebook и Alphabet.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчита спад с 1,28 на сто, или 95 пункта, до 7338,90 пункта.

Apple даде лоша прогноза за ключовия коледен период поради очакваното по-слабо търсене на нейните по-скъпи нови смартфони с марката iPhone. Компанията засили притесненията, обявявайки, че ще престане да разкрива данни за продажбите на своя най-важен продукт.

В момента книжата на компанията се търгуват при ниво от 207,48 долара за акция.

Инвеститорите се притесняват, че ръстът при заплатите и засилването на инфлационния натиск ще накарат Федералния резерв отново да повиши лихвените проценти.

През тази година централната банка на САЩ вече увеличи процентите три пъти, като предупреди, че ще го направи още веднъж до края на годината.

„Фед просто се опитва да забави малко икономическия ръст, който се движи с твърде големи темпове, на които не можем да издържим“, смята главният икономист в AssetMark Джейсън Томъс.

Анализаторите очакват срещата на Г-20 по-късно през ноември, на която ще разговарят американският президент Доналд Тръмп и неговият китайски колега Си Дзинпин, обсъждайки въпросите около търговското напрежение между двете страни.

Пазарите се надяват, че това ще доведе до споразумение, което ще изглади отношенията между Вашингтон и Пекин.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа прибавя 0,051% до ниво от 3,197 на сто, докато доходността по 30-годишните облигации се повишава до 3,433%.

При валутните пазари индексът на долара, измерващ стойността на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отбелязва ръст от 0,04 на сто до ниво от 96,31 пункта.

Британската лира поевтинява с 0,22 на сто спрямо долара до 1,298 долара, а еврото зачерква 0,09% от стойността си като се търгува за 1,139 долара.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент отново се понижава, този път с 22 цента до 72,67 долара за барел, докато фючърсите по американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняват с 31 цента до 63,38 долара за барел.

Инвеститорите гледат с очакване какво влияние ще имат американските санкции срещу Иран и нейното производство на петрол в глобален мащаб.

За да неутрализира въздействието на санкциите, Иран се насочи към продажба на петрол на частни компании през енергийната борса.

В четвъртък иранският министър на петрола Биджан Зангане заяви, че 280 хил. барела петрол са били продадени на енергийната борса в страната и че още 720 хил. барела ще бъдат предложени за продажба.

Цената на златото се понижава с 0,2 на сто до 1236,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:35 ч.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Черве'о е изял ябълката.

Още от САЩ
Корпоративните отчети отново тласнаха щатските индекси нагоре