IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси започват сесията със спадове

Според анализатори бичият пазар в момента показва признаци за забавяне

17:53 | 15.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските борси започват с понижения сесията в сряда, тъй като бичият пазар в момента показва признаци за забавяне, коментира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average първоначално спадна със 155 пункта, но леко се възстанови, като Caterpillar допринася най-много за загубите.

Основният индекс S&P 500 също се понижи с 0,5%, а енергийният подсектор е с 1,3% надолу. Енергийните акции изпитват натиск заради поевтиняващия петрол.

Цените на петрола се понижават, след като Международната агенция за енергията понижи перспективите си за ръста на търсенето на петрол със 100 хил. барела на ден през 2017 и 2018 г. Фючърсите върху американския суров петрол WTI спадат с 68 цента, или 1,22%, до 55,02 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – със 79 цента, или 1,27%, до 61,42 долара за барел.

Натиск върху S&P 500 налагат и акциите на финансовите компании и тези за потребителски стоки.

Книжата на компаниите в сектора с потребителски стоки поевтиняват с почти 1%, водени от Target. Акциите на търговеца на дребно се сринаха с 8%, след като прогнозите за празничния сезон разочароваха инвеститорите. Финансовият сектор в същото време е с 0,7% надолу заради спад в доходността на държавните ценни книжа.

„Като цяло, ако загубите не бъдат възстановени, това ще позволи допълнително влошаване през следващата седмица преди възможен кратък силен период около Деня на благодарността“, коментира Марк Нютън, мениджър в Newton Advisors. “Но широчината и инерцията продължават да сочат надолу и се влошават, докато потоците стават все по-отбранителни“.

Технологичният индекс Nasdaq composite също изостава заедно с Dow и S&P 500, търгувайки се надолу с 0,45% заради спад на технологичните сектор. Компаниите в сектора бележат забележителна година като цяло, благодарение на което Nasdaq е с ръст от 24% от началото на 2017 г. Представянето на S&P и Dow също е силно тази година.

Доходността по държавните ценни книжа се понижи след представянето на данните за инфлацията и продажбите на дребно в САЩ. Доходността по 10-годишните държавни облигации спадна до 2,32%, а по двегодишните ДЦК – до 1,68%.

Индексът на долара също пое леко надолу с 0,06% до 93,66 пункта.

Фючърсите върху златото се търгуват с понижение от 0,12% до 1281,41 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:35 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още