IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси достигат рекордни стойности заради силните икономически данни*

Оптимизмът беше подкрепен от продажбите на дребно в САЩ, които се повишиха с 0.3% през декември, което съответства на очакванията на анализаторите

19:00 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в четвъртък на зелена територия, достигайки нови рекордни стойности  на фона наданните от тримесечния отчет на Morgan Stanley, които надминаха очакванията на анализаторите, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 171 пункта, или 0,59%, до ниво от 29200,26 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 15 пункта, или 0,48%, до ниво от 3305,08 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 0,63%, или 58 пункта, до ниво от 9316,63 пункта.

Засега сезонът на отчетите бележи солиден старт. 7% от компаниите от индекса S&P 500 вече са обявили своите тримесечни отчети. От тези компании 76,5% са представили отчети, които надминават очакванията на анализаторите.

И трите основни бизнеса на Morgan Stanley донесоха повече приходи от очакваното през предходното тримесечие. Акциите на банката поскъпват със 7% на старта на сесията.

Силните икономически данни също повишиха оптимизма на Wall Street. Данните за седмичния брой на заявленията за отпускане на парични обезщетения за безработица неочаквано отбелязаха спад с 10 000 броя до 204 000 броя. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха стойност от 216 000 броя.

Междувременно продажбите на дребно в САЩ се повишиха с 0.3% през декември, което съответства на очакванията.

Акциите затвориха с много високи стойности в сряда, след като президентът Доналд Тръмп и вицепремиерът на Китай Лю Хъ подписаха „първа фаза“ на търговската сделка между САЩ и Китай  във Вашингтон.

В резултат на това износът на САЩ за Китай на теория би трябвало да нарасне до 263 млрд. долара през 2020 г. и на 309 млрд. долара през 2021 г., съобщи CNBC. И двете цифри биха представлявали рекордно ускоряване на износа на САЩ за Китай.

Казано по този начин, китайските доставчици на селскостопански стоки няма да бъдат засегнати от китайско-американската търговска сделка, доколкото купуването ще се основава на пазарни принципи, заяви вицепремиерът Лю Хъ, според доклад на CCTV от четвъртък.

„Фаза първа е зад нас и тя отговори на пазарните очаквания“, казва Том Есей, основател на The Sevens Report. „Сега пред нас е истинският въпрос дали първата фаза води до засилване на икономическия растеж и истината е, че това не е ясно. Нищо в първа фаза няма  да допринесе много за глобалния растеж“, добави той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст съответно до 1,806% и 2,254%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,27 пункта.

Еврото се разменя със спад в стойността от 0,09% при 1,1138 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 54 цента до 64,54 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  също отчитат повишение от 57 цента до ниво от 58,38 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,21% до ниво от 1550,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:57 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още