Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Щатските индекси изоставиха ръстовете в последните минути на сесията

Настроението на инвеститорите беше помрачено, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще даде пресконференция в петък, свързана с Китай

Щатските индекси изоставиха ръстовете в последните минути на сесията

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

В последните минути от днешната сесия щатските индекси изтриха постъпленията от днешния ден и преминаха на червена територия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в петък ще даде пресконференция, като основната тема ще бъде Китай, съобщава CNBC.

Решението на Тръмп е предшествано от приетия от Китай полемичен закон за националната сигурност, с който Пекин затяга мерките в Хонконг заради избухналите миналата година протести

Новината помрачи оптимизма на инвеститорите, който се завърна по-рано днес на фона на данните за безработицата в САЩ за миналата седмица, които показаха забавяне в ръста на показателя.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 147,63 пункта, или с 0,58 на сто, до 25 400,64 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се смъкна с 0,21% до 3029,73 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете спад от 0,46 на сто до 9368,99 пункта.

Изпълнителният директор на Bank of America Брайън Майнихан каза в четвъртък, че американската икономика излиза „от дупката“, отбелязвайки: „Виждате ни как излизаме от дълбините, в които бяхме през април, и това са добри новини".

В същото време прогнозните данни на Министерството на търговията в САЩ, публикувани по-рано днес, показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 5% през първото тримесечие на годината, тъй като потребителските разходи и бизнес инвестициите са отчели рязък спад.

Поръчките за дълготрайни стоки в САЩ са намалели за втори пореден месец през април, понижавайки се със 17,2%, или най-много след август 2014 г.

Една от основните теми във фокуса на инвеститорите бяха новите данни за безработицата в САЩ. През изминалата седмица броят на заявленията за обезщетения при безработица нарастват с 2,1 млн., като се забелязва забавяне в ръста на показателя. Това дава надежда на трейдърите, че най-лошото, свързано с разпространението на коронавируса, може би вече е в миналото.

На фона на тези новини акциите на Microsoft, Apple и Alphabet поскъпнаха съответно с 1,15%, 1,60 на сто и 1,22%. Тези на Amazon прибавиха към стойността 0,73%, докато акциите на Facebook поевтиняха с 0,26 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 0,697% и 1,462%.

При валутната търговия доларовият индекс записа спад от 0,56% до 98,5 пункта. Еврото се  търгуваше при ръст в стойността спрямо щатската валута от 0,63 на сто срещу 1,107 долара.

На петролните пазар и цената на международния бенчмарк сорт Брент се повиши с 1,6% до 35,29 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 2,7 на сто до 33,17 долара за барел.

При търговията с ценни метали златото поскъпна с 0,1% до 1728, 30 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Червен финал на седмицата за американските индекси