Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Щатските индекси останаха на червена територия за втори пореден ден

Спадовете се случват в момент, когато доходността по държавните облигации продължава да расте

Щатските индекси останаха на червена територия за втори пореден ден

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Технологичните акции тласнаха надолу S&P 500 в сряда на фона на растящата доходност по държавните ценни книжа, а компании, обвързани с възстановяване на икономиката, дадоха известна подкрепа на пазара, предава CNBC.

Широкият измерител се понижи с 1,3% до 3819,72 пункта, главно заради технологичния сектор и потребителските стоки от неосновна необходимост. Nasdaq Composite е надолу с 2,7% и приключи деня на равнище от 12 997,75 пункта, като книжата на Apple, Amazon, Microsoft и Alphabet поевтиняха с по над 2%. Цената на акциите на Netflix намаля с 5%.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши сесията близо до дъното си за деня, като отписа 121,43 пункта от стойността си до ниво от 31 270,09 пункта.

Спадовете се случват, тъй като доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа продължава да расте. Бенчмарковата ставка скочи с пет базисни пункта до 1,469% в сряда. Доходността по 30-годишните облигации също се повиши до 2,261%.

По-високата доходност по облигациите може да нанесе особено тежък удар на технологичните акции, тъй като те разчитат на лесното кредитиране за по-висок растеж.

„Доходността няма да намалее при този пазар“, коментира Джим Крамър пред CNBC.

Американският президент Джо Байдън каза късно във вторник, че САЩ ще имат достатъчно големи наличности от ваксини срещу коронавирус за ваксинирането на всички пълнолетни граждани на страната до края на май. Това би било с два месеца по-рано от планираното. Разпространението на ваксините е от ключово значение за връщането на американците на работа и за възстановяване на икономиката.

Растящият оптимизъм за разпространението на ваксините предизвиква рали при циклични акции. Книжата на American Airlines поскъпват с 3,4%, а тези на Carnival и Norwegian Cruise Line прибавят съответно 3,9% и 6,3% към стойността си. Енергийният сектор постига ръст от 1,4%.

„Макар че S&P 500 вероятно ще бъде изправен пред насрещни ветрове заради слабостта на технологичния сектор, по-голямата останала част от пазара всъщност се представя доста добре“, казва Том Есей, основател на компанията Sevens Report. „Като цяло повечето нетехнологични акции издържат доста добре повишаването на доходността по облигациите“, допълва той.

На корпоративния фронт частните компании са прибавили 117 хил. нови работни места през февруари, сочат данни от доклада на компанията ADP. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха 225 хил. нови работни места в частния сектор миналия месец.

В същото време темпът на растеж на услугите се е забавил през февруари. Индексът ISM Nonmanufacturing е на ниво от 55,3 пункта за миналия месец, което е спад с 3,4 процентни пункта спрямо януари и под очакванията на Dow Jones за 58,7 пункта.

Байдън се съгласи да ограничи броя на хората, които ще получат нов кръг от стимулиращи чекове в рамките на спасителния пакет за икономиката на стойност 1,9 трлн. долара, който трябва да бъде приет през идните дни, съобщи източник от Демократическата партия в сряда.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,21% до 90,97 пункта. Еврото поевтиня с 0,23% до 1,206 долара, а паундът отписа 0,03% от стойността си до 1,395 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,3% до 106,99 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна с над 2% в сряда, подкрепена от огромния спад на американските наличности от горива и очакванията, че страните производителки от ОПЕК+ може да решат да не повишат добива, когато се срещнат тази седмица.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 1,75 долара до 64,45 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибави 2,56% към стойността си до 61,28 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 1% до 1715,80 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
S&P 500 извоюва пореден рекорд на фона на новините за J&J и инфлацията