IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси останаха почти на нивата си от вторник

Вниманието на инвеститорите е насочено към продължаващите преговори по фискалните мерки за стимулиране на икономиката

23:52 | 21.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха лек спад в сряда, докато председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и финансовият министър Стивън Манучин продължаваха преговорите си по новия пакет от фискални стимули, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 97,97 пункта и завърши деня на ниво от 28 210,82 пункта. По-рано през деня индексът с 30 компании, постигаше ръст от над сто пункта. Широкият измерител S&P 500 отбеляза спад от 0,2% до ниво от 3435,56 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,3% до равнище от 11 484,69 пункта.

Пелоси изрази надежда двете страни да разрешат „въпроса за стойността“ на законопроекта за подкрепа на икономиката заради коронавируса по-късно през деня.

Във вторник началникът на канцеларията на Белия дом Марк Медоус заяви, че Пелоси и Манучин са постигнали „добър напредък“ в разговорите по стимулите. Той обаче допълни, че те „все още трябва да извървят определен път“ за постигане на споразумението.

Разговорът между Манучин и Пелоси във вторник беше продължение на усилията в последната минута за постигане на споразумение до изборите на 3 ноември. Демократите и администрацията на Тръмп опитват от месеци на преодолеят основни разногласия относно допълнителни мерки за стимулиране, включително доларовата им стойност, в момент, когато икономиката продължава да усеща бремето на коронавирусната пандемия.

Икономистът от Goldman Sachs Алек Филипс обаче отбелязва, че „най-големите проблеми остават нерешени, а сделката не изглежда особено близо“.

„С големи различия и малко време изглежда невероятно Пелоси и Манучин да постигнат сделка преди изборите. По-важното е, че дори да бъде обявена принципна сделка през идните дни – това изглежда възможно, но не вероятно, малко вероятно е тя да бъде одобрена преди изборите“, допълва той.

Дори Белият дом и демократите да постигнат сделка, лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл ще трябва да внесе законопроекта в Сената навреме. По време на частен обяд в сряда МакКонъл заяви, че насърчава администрацията да не се съгласява със законопроекта за стимулите, тъй като се опасява от разделение сред републиканците дни преди изборите, съобщи NBC News.

Книжата на Netflix поевтиняха с близо 7%, след като компанията обяви разочароващи данни и по-малко от очакванията нови абонати. Goldman Sachs и Boeing бяха най-зле представилите се компании в Dow, регистрирайки спад от съответно 2,5% и 2%.

Пониженията донякъде бяха компенсирани от скока с 28,3% в цената на акциите на Snap. Книжата на компанията поскъпнаха силно благодарение на по-добрите от очакванията резултати през предходното тримесечие.

Ръстът тласна цената на акциите на Snap до исторически връх и подкрепи книжата на Facebook, Twitter и Alphabet. Facebook прибави 4,2% към стойността си, а Twitter отбеляза ръст от 8,4%. Книжата на Alphabet поскъпнаха с 2,3%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 0,818% и 1,627%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,42% до 92,68 пункта. Еврото поскъпна с 0,28% до 1,185 долара, а паундът прибави 1,46% до 1,314 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,88% до 104,56 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола намаляха в сряда, след като данни за американските запаси показаха спад на търсенето на рафинирани продукти на фона на ръста на случаите на COVID-19.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняха с 1,51 долара до 41,64 долара. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 1,67 долара до 40,03 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,8% до 1931 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още