Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Щатските индекси остават на червена територия*

Инвеститорите са разтревожени от растящата доходност по 10-годишните държавни ценни книжа, която достига няколкогодишни върхове

Щатските индекси остават на червена територия*

Снимка: Архив Ройтерс

Американските индекси започнаха сесията с понижения, които се прибавят към загубите от вторник, тъй като инвеститорите са разтревожени от растящата доходност по 10-годишните държавни ценни книжа, която достига няколкогодишни върхове, съобщава CNBC. Инвеститорите също са разтревожени, че корпорациите може да не успеят да задържат темпа си на растеж на печалбите.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 36 пункта до 23 987,27 пункта. Широкият измерител S&P 500 и технологичният Nasdaq също се придвижиха на червена територия със спад от съответно 4,87 и 16,29 пункта.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа достигна 3,015%, след като във вторник премина границата от 3% за първи път от 2014 г. Повишаването на доходността по държавните ценни книжа тласна индексите надолу във вторник, като Dow загуби над 400 пункта от стойността си.

Инвеститорите са разтревожени и че растящите разходи по обслужването на кредитите може да забави икономиката и да засегне способността на компаниите за обратно изкупуване на собствени акции.

„Десет години лихвите бяха държани изкуствено на ниско равнище, за да се стимулира поемането на риск. Връщането към по-нормални нива ще се превърне в предизвикателство за акциите като клас активи“, казва Джак Аблин, партньор-основател на компанията Cresset Wealth.

След като доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа прехвърли границата от 3%, финансовите пазари в цял свят отбелязаха спад, като европейските и азиатските индекси преминаха на червена територия в сряда.

Това се случва въпреки поредицата от силни корпоративни отчети. Boeing, която е включена в индекса на сините чипове Dow Jones, обяви по-високи от очакваните печалба и приходи. Twitter също надмина очакванията за печалбата и приходите си за първото тримесечие. Comcast, която е собственик на NBC и Universal Pictures, също обяви по-силни от очакванията печалби и приходи.

Във вторник производителят на тежкотоварни машини Caterpillar обяви печалба и приходи, които надминаха очакванията, но акциите на компанията поевтиняха, след като главният изпълнителен директор съобщи, че резултатите през първото тримесечие може би са „най-високата летва“ за годината. Думите му доведоха до спад на индексите в предходната сесия.

Джеръми Клейн, главен пазарен стратег във FBN Securities, заяви, че не е разтревожен от корпоративните отчети. “Солидните данни за икономиката, които включват силно доверие на потребителите и бизнеса, превръщат рецесия в краткосрочен план в далечна възможност“, отбелязва той.

*Материалът е актуален към 17,38 ч. българско време

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Икономическата прогноза на Фед даде стимул на щатските индекси