Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Щатските индекси отчитат ръстове въпреки слабите данни за пазара на труда в САЩ*

Акциите на Tesla изтриват 1,09%, след като Илон Мъск заяви, че проблемът с доставките пречи на неговата компания да поддържа растежа на продажбите над 50%

Щатските индекси отчитат ръстове въпреки слабите данни за пазара на труда в САЩ*

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват последната сесия от седмицата с ръстове въпреки разочароващите данни за американския пазар на труда, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,17 на сто до 34 813,79 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,18% до 4407,73 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се покачва с 0,05% до 14 661,20 пункта.

Акциите на Microsoft, Alphabet и Facebook поскъпват съответно с 0,32%, 0,38% и 0,7 на сто. Цената на книжата на Oracle нараства с 1,59%, докато акциите на Comcast и Charter Communications поевтиняват съответно с 3,54% и 3,92 на сто.

Във фокуса на инвеститорите попада интервюто с Франсис Хауген, бивш продуктов мениджър на Facebook, която заяви, че откакто е работила в компанията, е наблюдавала конфликт на интереси „между това, което е добро за обществеността, и това, което е добро за Facebook“. Въпреки публичните изявления на Facebook, че премахва съдържание, което води до вреди в реалния свят, Хауген каза, че, позволявайки разпространението на дезинформация - например чрез премахване на алгоритмичните защити след приключването на президентските избори в САЩ през 2020 г. - платформата извършва „предателство към демокрацията“.

Във фокуса на пазарите попада и изказването на ръководителя на Tesla Илон Мъск, който заяви, че двойният удар заради световния дефицит на чипове и недостига на кораби е единственото, което пречи на неговата компания да поддържа растежа на продажбите над 50%.

В същото време стана ясно, че Tesla премества централата си от Пало Алто, Калифорния, в Остин, Тексас. Промяната бе съобщена също от Илон Мъск на събранието на акционерите на компанията в четвъртък.

Акциите на Tesla изтриват 1,09% от стойността си, докато тези на General Motors и Ford поскъпват съответно с 2,69% и 2,75 на сто.

Акциите на енергийните компании продължават своята възходяща серия. Цената на книжата на Exxon и Chevron нараства съответно с 1,8% и 1,4 на сто. 

Още по темата

Новите работни места, които не включват сектора на земеделието, нарастват със 194 хил. през миналия месец. Бяха преразгледани в посока нагоре и данните за август, като сега ръстът достига 366 хил. работни места, показва доклад на Министерството на труда. Нивото на безработицата се понижава през септември до 4,8%.

Средната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти показва ръст от 500 хил. работни места за миналия месец.

В четвъртък бяха публикувани и данните за заявленията за безработица в САЩ. Броят на подадените за пръв път молби е стигнал 326 хиляди през седмицата до 2 октомври – спад с 38 хиляди спрямо предишната седмица, съобщи министерството на труда в четвъртък. Медианната оценка сред икономисти в проучване на Bloomberg бе за спад до 348 хиляди.

От началото на седмицата Dow е напред с над процент, докато S&P 500 прибавя 0,9% към стойността си. Nasdaq отчита ръст от 0,5%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства съответно до 1,6% и 2,159 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита спад от 0,15% до 94,07 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нараства с 1,65% до 83,30 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчита ръст от 2,08% до 79,93 долара за барел.

Златото поевтинява с нови 0,2% до 1756 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:13 ч. българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Кадър на деня за 23 октомври