Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Щатските индекси отстъпиха от рекордните си нива в сряда

Dow Jones изтри близо 130 пункта от стойността си

Щатските индекси отстъпиха от рекордните си нива в сряда

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Широкият измерител S&P 500 приключи сесията в сряда почти на същото равнище като във вторник, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че е необходимо значително подобряване на икономиката, за да започне централната банка да ограничава политиките за количествени облекчения, предава CNBC.

Широкият измерител изтри първоначалните си загуби и приключи сесията почти без промяна на ниво от 4400,64 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite постигна ръст от 0,7% и приключи деня на ниво от 14 762,58 пункта. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 127,59 пункта от стойността си до ниво от 34 930,93 пункта. Основните индекси отстъпиха от рекордните си нива в предходната сесия, прекъсвайки петдневната си печеливша серия.

Компанията-майка на Google Alphabet прибави над 3% към стойността си, след като технологичният гигант обяви резултатите си за тримесечието, регистрирайки скок от 69% на приходите от реклама. Книжата на Boeing поскъпнаха с 4,2%, след като самолетопроизводителят обяви първата си печалба от третото тримесечие на 2019 г. благодарение на скока на доставките на самолети.

Федералната комисия по отворения пазар запази непроменени лихвените проценти в целеви диапазон близо до нула, потвърждавайки становището си, че икономиката продължава да се засилва въпреки разпространението на делта варианта на коронавируса. Но Пауъл подчерта, че икономиката е далеч от постигането на двойната си цел – стабилни цени и максимална заетост.

Централната банка започна да купува облигации на стойност най-малко 120 млрд. долара на месец, както и други ценни книжа през декември до постигането на „значителен допълнителен напредък“ по отношение на заетостта и инфлацията.

Пауъл отбеляза растящата заплаха от пандемията и делта варианта на коронавируса, но заяви, че не очаква тя да окаже значително въздействие върху икономиката.

Пазарът е по средата на силен сезон на отчетите. От компаниите от S&P 500, които са обявили тримесечните си резултати до момент, 89% надминаха очакванията, а 86% надхвърлиха очакванията за приходите си, сочат данни на Refinitiv.

Книжата на Pfizer поскъпнаха с над 3%, след като компанията обяви по-силни от очакванията резултати и повиши прогнозата си за приходите си от продажби през 2021 г. от ваксината срещу COVID.

Книжата на Apple поевтиняха с 1,2%, след като главният изпълнителен директор Тим Кук предупреди, че ограниченията пред доставките ще засегнат продажбите на iPhone, както и тези на iPad. Компанията надмина очакванията за печалбата си и съобщи, че продажбите на iPhone ще нараснат с 50% на годишна база.

Основните щатски индекси бяха напът да постигнат месечен ръст. S&P 500 е нагоре с 2,4% за юли, а Nasdaq Composite и Dow прибавиха съответно 1,8% и 1,2% към стойността си.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 1,238% и 1,889%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,2% до 92,25 пункта. Еврото поскъпна с 0,27% до 1,185 долара, а паундът е нагоре с 0,23% до 1,391 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,13% до 109,9 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, след като запасите от суров петрол в САЩ намаляха повече от очакванията на анализаторите. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 26 цента към стойността си до ниво от 74,74 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре със 74 цента до 72,39 долара за барел.

Американските фючърси върху златото прибавиха 0,48% към стойността си до 1808,40 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските инвеститори се въздържаха от големи сделки в петък