IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се покачват въпреки експлозия в Манхатън*

Икономистите на Wall Street предупреждават инвеститорите да очакват затягане на паричната политика

17:50 | 11.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street започват сесията в понеделник с повишения въпреки експлозия в Манхатън, съобщава Bloomberg.

Основният бенчмарк Dow Jones се движи нагоре с 0,18% до 24 372,89 пункта. Сред най-добре представящите се сини чипове са Nike, чиито акции поскъпват с 0,91%, и Microsoft – с 0,34%. Американската технологична компания обяви експанзия на своята програма за Земята, включваща изкуствен интелект, като обеща още 50 млн. долара за организацията, която работи за решаването на проблемите с климатичните промени.

Останалите индекси също са обзети от бичи настроения. При това позитивният тренд идва след експлозия на терминал на централната автогара в Манхатън по информация на световните медии. Властите са потвърдили, че става въпрос за опит за терористично нападение. 

По-широкият показател S&P 500 малко след началото на сесията отчита ръст от 0,06% до 2 653,04 пункта. Технологичният индекс Nasdaq се покачва с 0,25% и достига ниво от 6857,20 пункта.

Във фокуса на вниманието на инвеститорите тази седмица определено са централните банки, като Федералният резерв се очаква да повиши основните лихвени индекси на срещата си в сряда. Важни новини се очакват и от Европейската централна банка в четвъртък. Пазарите ще чакат и знаците за развитие на паричната политика, които ще дойдат от Английската и Швейцарската централна банка през седмицата.

С навлизането на световната икономика в най-силния й период от 2011 г. насам икономистите от Wall Street съветват инвеститорите да се подготвят за затягане на паричната политика, каквото не се е случвало повече от десетилетие, обобщава Bloomberg.

В понеделник стана ясно също, че Руската централна банка по всяка вероятност ще понижи основния си лихвен процент до 8% на заседанието си в петък според проучване на агенция Ройтерс. Това би било шесто понижение тази година. В началото на декември централната банка на Русия заяви, че сегашните лихвени нива са достатъчни, за да удържат на възможни шокове, ако САЩ разширят санкциите срещу Русия. Освен това очакванията Фед да повиши лихвите тази седмица може да накарат руската централна банка да бъде предпазлива.

Информацията е актуална към 17:13 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още