IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси започват без единна посока на фона на оптимизма около COVID-19*

Инвеститорите вече насочват вниманието си към заседанието на Фед, което ще се проведе по-късно тази седмица

17:31 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в понеделник без единна посока след мощното рали от края на предходната седмица на фона на оптимизма по отношение на възстановяването на икономиката в страната, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 225,57 пункта, или с 0,82%, до ниво от 27 332,45 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 6,87 пункта, или с 0,22%, до 3200,38 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,27%, или 27,21  пункта, до 9784,40 пункта.

Акциите на United поскъпват с 10%. Книжата на Kohl и Carnival Corp. се търгуват с ръст в стойността съответно с 6 на сто и 16%.

„Това, което очевидно се случва, е вълнението от повторното отваряне на икономиката, което позволява на много от тези компании, които са били жертви на COVID-19, да си възвърнат силата“, заяви Стенли Дракенмилър, председател и изпълнителен директор на Duquesne Family Office.

Данните, събрани от OpenTable, показват, че резервациите в ресторанти в САЩ сега с са около 80% под нивата си от миналата година. През април резервациите спаднаха със 100%. Заетостта на хотелите, покупките на жилища и пътуванията със самолет в САЩ също започнаха да се увеличават.

Очакванията за бързо икономическо възстановяване създадоха мащабно рали на фондовите борси през последните седмици, в рамките на които S&P 500 нарасна с повече от 45%, докато Dow натрупа над 48% спрямо най-ниските си стойности, регистрирани на 23-и март.

„Изглежда, че най-стръмният мечи пазар  в историята е последван от най-драматичното възстановяване“, пише Марк Чайкин, изпълнителен директор на Chaikin Analytics. „Въпреки че броят на заразените с COVID-19 все още нараства в някои щати, особено извън гъсто населените градски райони, инвеститорите виждат чашата като наполовина пълна“, коментира той.

Акциите на JPMorgan Chase и Citigroup са поскъпнали с над 23% през тримесечието до момента, докато тези на  Hilton Worldwide са отчели ръст в стойността си от  27,8%. Книжата на American Airlines са поскъпнали с 52,5% през това време, докато тези Delta и United отчитат ръст в цената съответно от 19,7 на сто и 34,4%.

Инвеститорите ще се съсредоточат върху изявлението за лихвите и икономическите прогнози на Федералния резерв, които ще бъдат публикувани след двудневното институционално  заседание, приключващо в сряда. Вниманието на трейдърите ще бъде насочено и към пресконференцията на управителя на Фед Джером Пауъл след заседанието. Очаква се Фед да повтори ангажимента си за неограничени покупки на активи с цел поддържане на правилното функциониране на пазарите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,885% и 1,681%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 96,73 пункта.

Еврото поскъпва с 0,19% спрямо щатската валута до 1,131 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,64 долара до 41,66 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат понижение от 0,76 долара до 38,77 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,70% до 1694,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:07 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още