Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Щатските индекси започват сесията на зелена територия преди решението на Фед*

Американската централна банка трябва да обяви прогнозите си за икономиката и за лихвените проценти в края на двудневното си заседание в сряда

Щатските индекси започват сесията на зелена територия преди решението на Фед*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват с ръст сесията в сряда преди решението на Федералния резерв за паричната политика, в момент когато пазарите отвъд Океана опитват да прекъснат спада си през септември, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 357,32 пункта към стойността си и достига ниво от 34 284,78 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,8% до ниво от 4392,22 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредва 0,71% до равнище от 14 854,11 пункта.

Фед ще приключи двудневното си заседание в сряда и ще публикува съобщение с прогнозите си за икономиката и лихвените проценти. След това председателят Джером Пауъл ще даде пресконференция.

Централната банка има трудната задача да успокои пазарите в бурен месец, като в същото време подготви инвеститорите за отмяна на някои парични стимули. Пауъл заяви преди време, че ограничаването на извънредната помощ на Фед с месечни покупки на облигации на стойност 120 млрд. долара може да започне още тази година.

„Предпазлив Фед (или дори Фед, който отговаря на очакванията) може да осигури още едно успокоително рали днес, но продължаваме да смятаме, че броят на неизвестните остава пречка, която ще задържи волатилността на пазарите през идните няколко седмици, докато има повече яснота относно Фед, данъците, федералното финансиране и печалбите“, коментира Том Есей, основател на Sevens Report.

В дни, когато Федералният резерв трябва да обяви решенията си, индексите обичайно отбелязват ръст в сутрешната търговия и веднага след оповестяването на решенията, но пазарът обичайно регистрира лек спад, когато Пауъл говори по време на пресконференцията си, сочат наблюдения на Bespoke Investment Group.

Основните индекси отбелязват големи загуби за септември, който в исторически план е слаб месец за пазарите. S&P 500 е надолу с 3,2% от началото на септември, включително понижението с 1,7% в понеделник, когато записа най-лошия си ден от май насам. Основните индекси опитаха възстановяване във вторник, но не успяха, като Dow и S&P 500 завършиха на червена територия за четвърти пореден ден. Dow е надолу с 3,3% от началото на септември.

В центъра на притесненията на инвеститорите е закъсалата китайска строителна компания Evergrande, която е изправена пред риск от спиране на плащанията, ако не изплати дълг за милиони долара по деноминирани в щатски долара облигации тази седмица. Книжата на Evergrande в Хонконг поевтиняха с близо 90% от юли 2020 г. насам на фона на мерките на Китай срещу имотните спекулации. Инвеститорите се притесняват, че ръстът на световната икономика може да намалее, ако Китай забави твърде много имотния си пазар или остави Evergrande да фалира.

Нагласите бяха подобрени от съобщението тази нощ на Evergrande, че имотното ѝ подразделение ще плати лихвите навреме по деноминирани в юани облигации.

Свързаните със суровините акции, повеждат съживяването в сряда на фона на намаляването на притесненията от пренасяне на проблемите на Evergrande в други сектори. Dow, Freeport-McMoRan, Occidental Petroleum и Exxon са на зелена територия в началото на сесията. Цената на акциите на Wynn Resorts, която има експозиция към Китай, нараства с над 2%.

Книжата на FedEx поевтиняват с 8%, след като печалбата на компанията намаля миналото тримесечие заради растящите разходи за труд. FedEx намали и прогнозата си за цялата година.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,316% и 1,845%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава минимално до 93,14 пункта. Еврото поскъпва с 0,12% до 1,174 долара, а паундът отписва минималните 0,09% от стойността си до 1,365 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,28% до 109,52 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава с над 1 долар в сряда, след като данни показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели повече от очакваното миналата седмица след преминаването на два урагана, което означава затягане на предлагането на фона на подобряването на търсенето.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 1,04 долара до 71,51 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавят 94 цента към стойността си до 75,30 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,2% до 1775 долара за  тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Кадър на деня за 23 октомври