IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще промени ли политиката на Фед новият гуверньор Джером Пауъл?

Може да се очаква спиране на рефинансирането на вече закупени ДЦК и ипотечни облигации, прогнозира анализаторът Владимир Сиркаров

14:36 | 03.11.17 г. 1
Ще промени ли политиката на Фед новият гуверньор Джером Пауъл?

Почти сигурно е, че Джером Пауъл ще бъде избран за нов гуверньор на Фед с мандат от февруари. Юристът е част от федералната система на САЩ от 2012 г. Интересното е, че той нито веднъж не е оспорил дадено решение на Комитета по отворените пазари, което показва, че е доста консенсусна личност.

Това прогнозира пазарният анализатор Владимир Сиркаров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването Investbook.

"Това означава, че това е човек, който едва ли ще предприема някакви резки движения и едва ли ще пропуска да се координира със съответните екипи във Фед и разбира се, с Комитета за отворените пазари, който реално взима решенията за паричната политика".

Анализаторът смята, че Пауъл е дори по-експанзионистично настроен от сегашния председател Джанет Йелън.

"Той е по-подкрепящ активната намеса на Фед на пазарите. Говореше се, че Уолстрийт ще бъде много доволен от неговото назначаване, защото той неведнъж е казвал, че ръстът на Уолстрийт е много важен през призмата на доходите и благосъстоянието на американските граждани, както и на устойчивостта на американската икономика", коментира Сиркаров.

Той е на мнение, че "може да се очаква дори отлагане на т.нар. стопяване на баланса на Фед, който набъбна до 4,5 трилиона долара –  схема, процедури, който Джанет Йелън малко по малко започна да коментира – спиране на рефинансирането на вече закупени ДЦК и ипотечни облигации, които са най-вече активи в портфолиото на държавния резерв".

Може ли да очакваме това да се отложи във времето? Трябва ли да очакваме повишение на лихвите през следващата година? Защо американският президент Доналд Тръмп не номинира Джанет Йелън? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 8
Иван Митев
преди 6 години
Някои очакват Председателят на Управителния съвет на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) да спаси от актуалните щети. Те са със заблуда. Председателят на Управителния съвет на ФЕД не може да предотврати актуалните щети, защото ФЕД е без необходимата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още