IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се повтори ли поскъпването на природния газ в САЩ преди 8 години?

Статистиката показва, че по отношение на запасите американският природен газ е достигнал своето най-ниско ниво от 15 години насам

09:50 | 05.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на природния газ се стопиха значително в средата на ноември, като паднаха под 4,80 долара за 1 млн. британски термални единици, ниво, което не беше достигано от 2014 г., пише Ник Кънингам за Oilprice.com.

Ниските цени на горивото поставят пазара на ръба на пропаст, а волатилността отново се завръща с пълна сила.

Само преди седмици цената на природния газ удари 3,50 долара за 1 млн. британски термални единици, като през следващите дни тя се повиши постепенно с 0,30 долара. 

Факторите, които стоят зад това повишение са същите, каквито бяха и преди известно време.

Статистиката показва, че по отношение на запасите американският природен газ е достигнал своето най-ниско ниво от 15 години насам, точно в навечерието на зимния сезон.

Обемът на запасите на американски природен газ възлиза на 91,944 млн. куб.м (3,247 млрд. куб. фута) в средата на ноември, което е по-малко с 14,951 куб.м от количеството от същия период педи година и със 17,01 куб.м в сравнение със средната стойност за последните пет години.

С други думи САЩ имат тънък буфер за съхранение, който да се използва, ако времето внезапно застуди.

И точно тази променлива стои в основата на най-актуалното рали в цените на природния газ в САЩ.

През по-голяма част от 2018 г. природният газ се търгуваше под 3 долара за 1 млн. британски термални единици, но успя да се изкачи с 0,50 долара в средата на септември.

Само преди няколко седмици от Bank of America Merrill Lynch заявиха, че предвид 15-годишното ниско ниво на обемите всяко неочаквано застудяване може да доведе до повишаване на цената до 5 долара за 1 млн. британски термални единици.

Тогава това изглеждаше като една доста агресивна прогноза, но в момента тя придобива съвсем друг вид.

Няколко други фактора също са изиграли своята роля. По-ранното застудяване, замразяването на производството и увеличаването на износа от Корпъс Кристи шокираха пазара на природен газ по начин, който не беше наблюдаван от голямото застудяване от 2013/14 година.

От Barclays съобщават, че по-ранното застудяване е засегнало близо 0,05 куб.м дневно от природния газ по тръбопроводите, като три четвърти от това количество всъщност се отнася за щата Тексас. Допуска се тези смущения да продължат и през следващата година, като скоростта на добива на газ в Пермския басейн повишава вероятността от прекъсване на доставките поради замръзвания.

Търговското позициониране също изиграва роля по отношение на цените.

Стойностите успяха да пробият през нивата на техническа съпротива през последни няколко дни и търговците масово затвориха късите позиции, което предизвика поскъпването. Петрол Петрол

Какво следва? Единственото сигурно нещо е, че цените в краткосрочен план ще бъдат нестабилни. Данните от Администрацията по информацията в областта на енергетиката (EIA) показват леко изграждане на запаси, което намали напрежението.

И все пак малките обеми на запасите все още оставят американския пазар силно уязвим към допълнителни ценови скокове.

Както през 2014 г., когато полярният вятър издуха цените над 7 долара за 1 млн. британски термални единици, екстремно студеното време може да повиши тези цени дори и при значително по-деликатна прогноза.

„2018 г. е годината на екстремните метеорологични условия в САЩ“, смятат представители на Morgan Stanley, като добавят: „През тази година беше най-студеният април от 35 години насам, най-топлият летен период и изключително студеният октомври“.

Понижението в термометрите принуди електроцентралите да повишат своята продуктивност, което също се очаква да се отрази на цените.

Пазарът изглежда добре, но през следващата година недостигът трябва да бъде премахнат, защото, като изключим зимните промени, все още се забелязва структурно свръхпредлагане“, предупреждават от Morgan Stanley.

Силното производство на природен газ в САЩ отчита кратка (и скъпа) пауза, особено когато високата цена се очаква да понижи търсенето от страна на доставчиците на електроенергия, коментират анализатори от Commerzbank.

Въпреки че повечето прогнози виждат повишаването на цените като краткосрочно временно явление, през следващите няколко месеца стойностите ще се характеризират с висока променливост.

NYMEX отбелязва, че предполагаемата волатилност се е увеличила до своето най-високо ниво от 2010 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Преди 8 години НЕ МОЖЕ ДДА СЕ ПОВТОРИ.Може днес, уте, някога. Това -да. Вчера - не. Абе, мислете, преди да пишете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Споко , има руски ... докат стигне америка , става американски ... и за износ става !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още