Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Ще успее ли General Electric да изплува от морето от дългове?

Надеждите на компанията са насочени към новия изпълнителен директор Лари Кълп, който е изправен пред една изключително сложна ситуация

Ще успее ли General Electric да изплува от морето от дългове?

Снимка: Ройтерс

General Electric Co. изтри 200 млрд. долара в пазарна стойност, което би изглеждало невероятно преди няколко години, но сега това е реално събитие, предизвикано от счетоводните проблеми, слабото търсене, големите задължения и сътресенията в ръководството, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Драматичният спад остави инвеститорите да размишляват върху най-лошия сценарии за индустриалната икона.

Новият главен изпълнителен директор Лари Кълп опита да промени негативната тенденция.

Той бързо успя да смени курса на GE като спря колапса на акциите на компанията. Кълп пренасочи бизнеса към по-малки, по-прости и стегнати мащаби – производство и продажба на реактивни самолети, оборудване на електроцентрали и вятърни турбини.

Ръстът на приходите и маржовете на печалбата могат да пострадат от това, но компанията има шанс да възвърне своя по-висок кредитен рейтинг, възстановявайки дивидентите си, като спечели обратно инвеститорите.

За да постигне това, Кълп възнамерява да продаде активи, да намали дълга и да ограничи финансовия бизнес без да източва прекалено много пари.

Голямото предизвикателство се крие в определянето на големите проблеми в звеното на GE, занимаващо се с газови турбини. Наскоро компанията трябваше да разчита на понижените цени, за да спечели поръчки, изоставяйки от своите конкуренти Siemens AG и Mitsubishi Hitachi Power Systems.

Съществува голям стимул за главния изпълнителен директор – ако може да възстанови цента на акциите на GE до края на годината, Кълп ще може да отчете извънредни приходи в размер на повече от 200 млн. долара.

Проблемът, пред който е изправен той, е свързан с условието, че продажбите на активи трябва да намалят дълга достатъчно, за да компенсират загубените приходи от продадените предприятия.

От началото на октомври кредитната оценка на GE е била намалена от трите големи рейтингови компании до три нива над спекулативния клас.

Никой не предсказва края на компанията, но пазарът е виждал крах на подобни гиганти в миналото. Lehman Brothers и Enron вече ги няма. General Motors продължават да съществуват благодарение на спасителните мерки на правителството на САЩ.

Икономическата рецесия, която подкопава бизнеса на GE и възпрепятства стабилизирането на енергийното ѝ звено, заедно с огромната финансова дупка в дружеството, ще влошат още повече състоянието на компанията, която не може да се надява на помощ от държавата.

По статията работи: Аспарух Илиев
Още по темата: САЩ General Electric Co Лари Кълп

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
При тези нива на дълг, нямат полезни ходове.

Още от САЩ
Технологичните акции дърпат Wall Street нагоре