IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен ръст на щатските индекси

Акциите на технологични компании и признаците, че американските законодатели са по-близо до постигането на споразумение за вдигане на тавана на дълга, подкрепиха пазара

23:38 | 19.07.11 г.
<p>
	Трейдъри на борсата в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трейдъри на борсата в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Щатските индекси приключиха сесията във вторник в близост до достигнатите върхове за деня, като Dow отбеляза най-доброто си представяне тази година след изненадващо силните резултати и прогноза на International Business Machines Corp. и напредъка на щатските законодатели относно тавана на дълга, предаде MarketWatch.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 1,6% до 12 587,42 пункта. Ценово претегленият индекс беше подкрепен от поскъпване на акциите на IBM  с 5,7%. Книжата на Microsoft Corp. поскъпнаха с 3,6%. От 30-те компонента на индекса 27 отбелязаха ръст.

Акциите на технологичните компании допринесоха за ръста и на Nasdaq Composite, който добави 2,2% до 2 826,52 пункта. Това е най-силното дневно представяне на индекса от октомври.

S&P 500 приключи сесията с повишение от 1,6% до 1 326,73 пункта.

“Добрата новина е, че днес група сенатори, демократи и републиканци... излязоха с предложение, което като цяло отговаря на подхода, за който настоявам“, заяви американският президент Барак Обама на пресконференция днес.

“Обама се появи по телевизията и изглеждаше сякаш има значителен напредък за тавана на дълга“, коментира пред CNN Money Фил Щрайбле, пазарен стратег в Lind-Waldock. “Внезапно се появи много оптимизъм.“

Цената на златото, която беше надхвърлила 1600 долара за тройунция по-рано, падна веднага след коментара на Обама. Фючърсите на златото с доставка през август се понижиха с 15,40 долара до 1587 долара за тройунция.

Индексите бяха тръгнали нагоре още преди речта на американския президент, защото инвеститорите приветстваха положителните данни за жилищния пазар и някои силни корпоративни резултати.

След края на сесията днес се очаква да бъдат оповестени резултатите на Apple и Yahoo!.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още