IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните отчети тласнаха щатските индекси на зелена територия

Съобщението, че Великобритания и ЕС са постигнали споразумение за Brexit също подкрепи нагласите на инвеститорите

23:58 | 17.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните щатски индекси завършиха сесията в четвъртък с ръст благодарение на силните отчети на компании  като Netflix и Morgan Stanley. Инвеститорите бяха под влиянието и на новината, че Европейският съюз и Великобритания са постигнали споразумение за Brexit, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 23,90 пункта към стойността си и завърши търговията на ниво от 27 025,88 пункта, след като се повиши с над 110 пункта по-рано през деня. Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,3% до 2997,95 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза ръст от 0,4% до 8156,85 пункта.

Книжата на Netflix поскъпнаха с 2,5%, след като компанията за стрийминг на видео, обяви по-добри от очакванията на анализаторите резултати. Компанията съобщи за по-голямо от очакванията увеличаване на броя на абонатите в чужбина, което смекчи значителното разминаване с ръста на местните абонати.

Morgan Stanley също получи тласък от отчета си за третото тримесечие, като цената на акциите й се повиши с 1%. Резултатите на банката бяха стимулирани от по-добрите от очакванията приходи от търговията на пазарите и консултантските услуги.

Като цяло сезонът на корпоративните отчети започва стабилно. Над 78 на сто от компаниите от S&P 500, които са обявили резултатите си до момента, надминаха очакванията за печалбата си, сочат данни на FactSet.

Щатските индекси се повишиха и след като британският премиер Борис Джонсън съобщи в Twitter, че „имаме страхотна нова сделка за Brexit“. Той призова британските депутати да подкрепят сделката, когато бъде подложена на  гласуване в парламента в събота. Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в Twitter, че сделката е „справедлива и балансирана“.

Все още обаче тя не е гарантирана. Британският парламент трябва да я одобри, преди да бъде задействана.

Въпреки това пазарите отбелязаха ръстове след съобщението за Brexit, тъй като споразумението премахва част от несигурността на инвеститорите на фона на засилените опасения за стабилността на световната икономика. В сряда неочаквано слабите данни за продажбите на дребно в САЩ засилиха страховете от възможна рецесия.

Глобалните икономически данни показват забавяне на растежа, а американското промишлено производство вече се свива. Сред най-големите притеснения на пазарите е продължаващата търговска война между САЩ и Китай.
Пекин съобщи днес, че САЩ трябва да премахнат мита, за да могат двете страни да постигнат окончателно споразумение за търговията.

Лари Кудлоу, директор на Националния икономически съвет, заяви пред CNBC, че съществува „голяма инерция и има съгласие от двете страни“ относно преговорите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 1,75% и 2,235%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отписва 0,42% от стойността си до 97,58 пункта. Еврото поскъпва с 0,48% до 1,1125 долара, а паундът напредва с 0,44% до 1,2886 долара. Спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,11% до 108,62 йени.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с 1% благодарение на отслабването на долара и съобщението за сделката между Великобритания и Европейския съюз за Brexit. Данни от индустрията показаха по-голямо от очакванията увеличаване на американските запаси.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 52 цента към стойността си до 59,94 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха с 65 цента до 53,99 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 0,1% до 1495,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още