Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Силните технологични отчети дават отново положителен тласък на Nasdaq

Златото се насочва към най-големия си месечен ръст от януари 2012 г.

Силните технологични отчети дават отново положителен тласък на Nasdaq

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Отчетите на големите технологични компании тласкат Nasdaq на зелена територия в началото на последната сесия от седмицата, докато Dow започва с понижение на фона на мрачните икономически данни от последните дни, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 54,99 пункта, или с 0,25 на сто, до ниво от 26 248,66 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 0,04 на сто до 3247,55 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредва със 74,01 пункта, или с 0,70 на сто, до 10 611,83 пункта.

Бизнесът на Apple Inc. се оказва имунизиран срещу кризата, след като американският технологичен концерн разби всички прогнози на Wall Street за приходите това тримесечие. Приходите на най-голямата технологична компания в света през фискалното трето тримесечие достигат размер от 59,7 млрд. долара – рекордни за периода, посочва компанията в изявление. Това е с 11% повече спрямо предходната година и много над очакванията на разпитаните от Bloomberg анализатори за 52,3 млрд. долара.

В същото време Amazon обяви, че приходите от продажби са нараснали с 40% до 88,9 млрд. долара, не на последно място подтикнати от неудържимия бум на онлайн търговията в момент, в който много конкуренти просто трябваше да затворят физическите си магазини. Търговските приходи в Северна Америка са се увеличили с 43%, в международен план - с 38 процента. Въпреки високите инвестиции в дистрибуторски центрове, доставки, но и облачни изчислителни центрове, нетната печалба за трите месеца, приключили на 30 юни 2020 г., е 5,2 милиарда долара, в сравнение с 2,6 милиарда долара година по-рано. 

Още по темата

От своя страна Facebook отчита 11-процентен растеж на приходите през изминалото тримесечие. Печалбата на компанията възлиза на 5,2 млрд. долара - около два пъти по-висока в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

Alphabet, компанията майка на Google, обяви първия в своята история спад на приходите си през тримесечието. По-високите разходи и намаляващите приходи от реклама по време на пандемията натовариха дружеството през второто тримесечие. Печалбата се срина на годишна база с една трета от 9,95 млрд. долара до 6,96 млрд. долара.

В началото на днешната търговия акциите на Microsoft и Alphabet поевтиняват съответно с 1,7 на сто и с 4,51%. Цената на книжата на Amazon и Apple се покачва съответно с 4,07 на сто и 6,07%. Акциите на Facebook прибавят 7,11% към стойността си.

В рамките на Dow Merck е единствената компания, която започва сесията с ръст от 1,2%, след като американската фармацевтичен гигант обяви печалба за второто тримесечие, която се оказа по-висока от очакваната на анализаторите. В същото време дружеството повиши прогнозата си за годишната печалба на фона на устойчивото търсене на лекарството срещу рак Кейтруда (търговското име на пембролизумаб – бел. ред.) по време на пандемията от COVID-19.

Книжата на енергийния гигант Chevron поевтиняват с над 4 на сто, след като концернът обяви тримесечна загуба в размер на 8,3 млрд. долара заради свитото търсене на енергийни продукти на фона на продължаващата пандемия.

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се покачва съответно до 0,549% и 1,213 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита ръст в стойността от 0,06 на сто до ниво от 93,08 пункта. Еврото се търгува спрямо щатската валута при спад в стойността от 0,101% срещу 1,183 долара.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се покачва с 0,88 на сто до 43,32 долара за барел. Фючърсите по американския лек суров петрол WTI поскъпват с 0,95% до 40,30 долара за барел.

От своя страна златото се насочва към най-големия си месечен ръст от януари 2012 г., поскъпвайки с близо 0,9% до около 1959 долара за тройунция.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Анализатор: Фед не внася яснота в очакванията на финансовите пазари