IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното начало на сезона на отчетите внесе вълна от оптимизъм на Wall Street

Водещите щатски индекси отбелязаха повишения, докато инвеститорите загърбиха данните за инфлацията в САЩ

23:37 | 13.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите щатски индекси отбелязаха повишения в сряда, след като сезонът на отчетите започна със силно начало, а инвеститорите загърбиха данните за ускоряващата се инфлация в САЩ, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 1,01%, или 344,23 пункта, до 34 564,59 пункта.

Широкият измерител S&P 500 добави 1,12% към стойността си, или 49,14 пункта, до 4446,59 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се увеличи с 2,03%, или 272,02 пункта, достигайки 13 643,59 пункта.

Във вторник индексите S&P 500 и Nasdaq Composite записаха трета поредна търговска сесия на червено, след като данните за инфлацията в САЩ показа повторно ускоряване на темпа на растеж на цените.

В сряда започна сезонът на отчетите в САЩ и пазарът следи данните отблизо, за да види как се справят компаниите с инфлационния натиск. Акциите на BlackRock, Fastenal и Delta Air Lines поскъпнаха, след като резултатите им за тримесечието надминаха прогнозите.

"Това вероятно ще е по-важно от типичния сезон на отчетите", каза главният инвестиционен директор в Horizon Investments Скот Ладнър. "Печалбите не са били от голямо значение, защото това бе макробазиран пазар от няколко години, но сега се местим от макро към микробазиран свят заради активността на централните банки по света, която става все по-ястребова*", посочи Ладнър.

Ценните книжа на компаниите в туристическия сектор поскъпнаха - цената на акциите на American Airlines нарасна с 10,6%, на Southwest Airlines със 7,5%, на Expedia с 4,9%, а на Carnival Corporation с над 5 на сто.

Технологичните компании също последваха зелената вълна - ценните книжа на Nvidia, Qualcomm и Advanced Micro Devices добавиха съответно близо 2%, близо 3% и 1,5% към капитализацията си.

Акциите на JPMorgan Chase обаче поевтиняха с 3%, след като банката отчете 42% спад на печалбата през първото тримесечие.

Главният изпълнителен директор Джейми Даймън заяви, че банката трупа кредитни резерви заради "нарасналата възможност от негативни рискове" за американската икономика.

Данните в сряда показаха, че производствените цени в САЩ са се увеличили  по-силно от очакваното през март на фона на ръст на търсенето на услуги, което предполага, че инфлацията може да остане висока известно време.

Доходността по 10-годишните щатски облигации се понижи до 2,68% след данните за инфлацията. Доходността по бенчмарка достигна тригодишен връх от 2,82% по-рано тази седмица.

Златото поскъпна с близо 5 долара до 1981 долара за тройунция.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 4,04%, или 4,23 долара, до 108,87 долара за барел.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) също се увеличава с 3,66%, или 3,69 долара, до 104,29 долара за барел.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още