IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът около Wells Fargo понижи печалбата ѝ за пето поредно тримесечие

Банката се бори с няколко дела заради обвиненията, че служителите ѝ са създали 2 млн. сметки без съгласието на клиенти

18:01 | 13.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Wells Fargo & Co, третата по големина банка в САЩ по активи, отчете пети пореден спад на тримесечната печалба в петък, опитвайки се да се възстанови от скандала с фалшивите сметки, съобщава Ройтерс.

Базираната в Сан Франциско банка се бори с няколко дела и сериозен спад на новите отворени сметки, след като сключи споразумение с регулаторите през септември по обвинения, че служителите ѝ са създали 2 млн. сметки без съгласието на клиенти.

Нетната печалба се е понижила с 6,4% до 4,87 млрд. долара, или 96 цента на акция, през четвъртото тримесечие от 5,20 млрд. долара, или 1,00 долар за акция, през предишната година.

Това е първото пълно тримесечие на главния изпълнителен директор Тимъти Слоун, който пое поста от Джон Стъмпф заради скандала.

Резултатите на банката се различават от конкурентите JPMorgan и Bank of America, които отбелязаха сериозни ръстове на печалбата в петък.

Скандалът удари акциите на Wells Fargo за период от почти два месеца. Това принуди банката да промени плана си за компенсации и да понижи целите си за продажба, за да се фокусира върху обслужването на клиенти.

Слоун заяви, че е доволен от напредъка на банката по отношение на подобряването на обслужването, както и на продължаващия преглед на практиките за продажба на компанията.

Нелихвените разходи на банката са се увеличили с 4,9% до 13,22 млрд. долара, което отразява по-високите юридически разходи.

Без загубата, свързана с отчитане на хеджирането, Wells Fargo е спечелила по 1,03 за акция. Bank of America също понесе загуба за 20 млн. долара върху нетните приходи от лихви заради неефективност на хеджирането.

Средната оценка на анализаторите бе за 1,00 долар на акция, сочи Thomson Reuters.

Wells Fargo позиционира баланса си, очаквайки лихвените проценти да се задържат по-ниски по-дълго време, затова не бе подготвена като други банки в САЩ да се възползва от повишаването на лихвените проценти.

Банката заяви, че загубите от отчитане на хеджирането през тримесечието са в резултат на по-високите лихвени проценти и валутните колебания.

Подобно на акциите на други американски банки, и тези на Wells Fargo отчитат сериозен ръст на стойността от победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ.

Акциите на банката поскъпнаха с 1,3% до 55,21 долара за акция в ранната търговия, което е доста над дъното от 43,55 долара след обявяването на сключеното споразумение.

Банката е най-големият кредитор на ипотеки в САЩ. Приходите от ипотечно банкиране обаче са се понижили с 14,6%, макар че новите жилищни заеми са се увеличили с 53,2%.

Приходите остават почти без промяна на ниво от 21,58 млрд. долара, което е малко под средната оценка за 22,45 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още