IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливането между Pfizer и Allergan може да се провали заради данъчни препятствия

САЩ затягат правилата за данъчните инверсии, което може да се окаже пагубно за сделката за 160 млрд. долара

10:33 | 06.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Pfizer Inc. е решила да прекрати оцененото на 160 млрд. долара сливане с Allergan Plc. Това коментира пред Bloomberg лице, запознато с информация относно разпадането на най-голямата сделка на пазара на сливания и придобивания в сектора на здравеопазването, след като властите във Вашингтон предприеха строги мерки срещу данъчните инверсии.

Pfizer ще трябва да плати на Allergan неустойка в размер на 400 млн. долара във връзка с разходите по сделката, заявява анонимното лице. Allergan, която се управлява от Ню Джърси в САЩ, но законно е установена в Дъблин, миналата година се съгласи да се слее с Pfizer в сделка, която щеше да даде на базираната в Ню Йорк компания адрес в чужбина и да й донесе по-ниска данъчна ставка.

Решението представлява победа за президента Барак Обама, чиято администрация в понеделник предложи по-строги нови правила от очакванията, насочени към затрудняването на сделки от ранга на тази между Pfize и Allergan. При инверсия американска компания мести данъчния си адрес в чужбина, най-често чрез сливане. При Pfizer и Allergan новата компания щеше да е разположена в Ирландия.

В понеделник Министерството на финансите на САЩ заяви, че новите правила ще ограничат способността на компанията да участва в инверсии, ако вече са правили такива през последните 36 месеца. Allergan беше замесена в няколко подобни придобивания през това време.

Pfizer проучва как може да се противопостави на новите правила на щатското финансово министерство, заявяват запознати. Обжалването на решението в съда е една от обмисляните опции, както и преструктуриране на сделката, за да се намали това, което Pfizer би платила.

Ако Pfizer вече не може да се възползва от значителни данъчни привилегии от придобиването, може да поиска да плати по-малко за Allergan, което може да доведе до по-ниска цена или до пълно оттегляне от трансакцията.

От момента, в който беше обявена през ноември 2015 г., сделката между Pfizer и Allergan привлече критики от публичните власти в САЩ, както и от кандидатите за президент на демократите и републиканците.

От първата инверсия в САЩ през 1982 г. 53 щатски дружества са преместили данъчните си адреси в чужбина – 22 от тях от 2012 г. насам.

От Pfizer коментират, че имат стратегически причини да преследват сливането на всяка цена, въпреки че то ще помогне за избягването на 35-процентния корпоративен данък, който важи за печалбите на американските компании, постигнати навсякъде по света.

След промени в данъчното законодателство през 2004 г. основният начин, по който американски компании могат да се сдобият с адрес в чужбина, е да купят по-малка компания и приемат нейното седалище. Според закона чуждата компания трябва да бъде поне една четвърт от размера на американската. Правилата, представени в понеделник, затягат това ограничение.

Освен това новите мерки могат да затруднят компаниите със седалище извън САЩ, които са приключили редица сделки, да се сливат или да бъдат придобивани от американски компании в бъдеще и все пак да запазят адреса си в чужбина и по-ниските данъчни ставки в глобален план.

Представители на двете дружества са отказали коментар. А от американското Министерство на финансите заявяват, че промените не са насочени към определени данъкоплатци.

Pfizer и Allergan все пак са анализирали съобщението на Министерството на финансите късно в понеделник, гласи съвместно прессъобщение на двете компании.

„Преди да бъде завършен анализът, няма да спекулираме с евентуално влияние“ на новите промени, гласи то.

Ако Pfizer се откаже от сделката, може да има по-лесен, или поне не толкова скъп начин, да го направи. Докато разходите за прекратяване на сделката могат да бъдат най-много 3,5 млрд. долара, неустойката може да бъде доста по-малка в случай на посочване на аргумента „неблагоприятна промяна в данъчното законодателство“.

При подобни обстоятелства според документите за сливане Pfizer ще възстанови на Allergan разходи за най-много 400 млн. долара, тъй като решението на Министерство на финансите на САЩ от понеделник е описано като „неблагоприятна промяна“.

Във вторник на борсата в Ню Йорк акциите на Allergan поевтиняха с 15% до 236,55 долара за брой на фона на неизвестните след новите правила. Книжата на Pfizer пък поскъпнаха с 2,1% до 31,36 долара за брой.

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още