IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale: Очаквайте срив за американските акции в началото на 2014 г.

Според банката по-скъпият долар, ограниченият растеж на печалбите и по-високата доходност по американските облигации ще създават проблеми на индекса S&P 500

12:44 | 08.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Societe Generale: Очаквайте срив за американските акции в началото на 2014 г.

Дълбок срив грози американските акции през първото тримесечие на 2014 г. Това предвижда френската банка Societe Generale. След този период финансовата институция очаква стагнацията да продължи една година, пише CNBC.

След като от 2009 г. до днес цените на американските акции нараснаха със 170%, от банката считат, че те ще претърпят срив. Корпоративните печалби са на път да отчетат рекордни върхове, докато по същото време расте броят на компаниите с разочароващи приходи от продажби. Също така по-скъпият долар и по-високата доходност по американските облигации няма да помогнат на пазара, който вече не е толкова евтин.

От Societe Generale добавят, че проблемите на правителство на САЩ на фона на бюджетната безизходица подчертават нефункциониращата политика на страната и увеличават несигурността.

Докато Федералният резерв на САЩ все още продължава да изкупува облигации на стойност 85 млрд. долара всеки месец, то е малко вероятно американските акции да поевтинеят до края на годината. Белият дом очаква индексът S&P 500 да приключи годината около 1600 пункта. Вчера той затвори с понижение от 0,85% до 1676,12 пункта.

В началото на 2014 г. обаче Societe Generale очаква загубите да се увеличат с края на покупките на облигации от страна на Фед. Прогнозата на банката е широкият индекс S&P 500 да се свие до 1450 пункта през първото тримесечие на 2014 г., въпреки че експертите очакват бенчмаркът отново да се изкачи до 1600 пункта до края на следващата година.

От банката отбелязват, че с края на първия кръг от количествени улеснения S&P 500 се е понижил с 16%, а след края на втория – с още 17%.

В следващите две-три години индексът би трябвало да се движи относително равно, подтиснат от по-високата доходност по облигациите заради очакваните по-високи лихвени проценти до средата на 2015 г., по-скъпия долар и ограничения растеж на печалбите. Очакванията на банката са S&P 500 да бъде подкрепен от по-добрите прогнози за напредъка на икономиката и нов цикъл за акционерите, откъснали се от мечия пазар. Възвръщаемостта на капитала вече е висока, посочват от френската институция.

Съветът на експертите е инвеститорите да се преориентират към акции на компании от еврозоната и Япония, защото в тези региони икономическата политика е по-ясна, паричната политика е хлабава, а позиционирането не е трудно.

И други банки изразяват своята предпазливост по отношение на американските акции. HSBC промени оценката си за състоянието на американския пазар на акции от „надценен“ до „неутрален“, въпреки че експертите на банката очакват S&P 500 да приключи 2013 г. на ниво от 1750 пункта, а в края на 2014 г. - на ниво от 1900 пункта.

За разлика от Societe Generale обаче HSBC е на противоположното мнение за Япония, променяйки препоръчителното тегло на местните акции до "подпазарно“. От HSBC считат, че японската икономика ще се забави, а за цените на акциите смятат, че вече не са толкова атрактивни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
deo
преди 10 години
Социете Женерал са на път да сгрешат за пореден път. Проблемите с тавана на дълга ще удължат QE, което ще продължи да помпи индексите и американските активи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
От какво да печелят хората питам, ако няма "сривове" и "скокове" ? А пък дали бягството от книжата на американските корпорации, ще обслужи интересите на на Европа и Япония е отделен въпрос, при това доста дискусионен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още