IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларната енергия в САЩ на път да стане конкурентоспособна

Слънчевата енергия е по-евтина от енергията от новите ядрени централи, казва изпълнителният директор на SunPower, цитиран от Financial Times

13:31 | 09.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Соларната енергия в САЩ на път да стане конкурентоспособна

Соларната енергия в САЩ ще стане конкурентна на конвенционално генерираната до 3 години, без за това да са необходими субсидии, поради рязко понижаващите се разходи в сектора, пише Financial Times.

Пробивът във възобновяемите енергийни източници ще понижи зависимостта от изкопаемите горива. За момента цената на соларната енергия в Калифорния е близка до тази на захранваните с природен газ централи при пиково потребление.

Цената на слънчевата енергия е паднала с около 60% през последните 5 години поради развитието на технологията и подобряването на ефективността при производството на слънчеви панели.

Тенденцията обещава да създаде доста по-голям глобален пазар, въпреки че анализаторите предупреждават, че не всяка компания в силно фрагментираната индустрия ще успее.

Слънчевата енергия не е универсално конкурентоспособна на енергията от горива. Според американската администрация за информация в енергийния сектор средната цена на електричеството от новите комбинирани газови централи е 6 цента за киловат час, докато тази от соларните паркове е 21 цента за киловат час.

Въпреки това в слънчевия северозапад на Съединените щати при пиково потребление през деня разликата е доста по-малка.

Базираната в Аризона First Solar, най-голямата по пазарна капитализация компания за слънчева енергия в света, обяви, че очаква да може да подпише договори с доставчиците в Калифорния за продажба на електроенергия при цена от 10-12 цента за киловатчас, което е съизмеримо с цената от конвенционалните газови централи при пиково потребление - когато цените на електричеството са по-високи. Роб Жилет, изпълнителен директор на First Solar, обяви, че компанията планира да достигне тези цени чрез понижаване на разходите за соларните си панели с една пета до 2014 г.

Калифорния е водещият американски щат в областта на слънчевата енергия, като очакванията са, че до 2020 г. 33% от енергията за щата ще е от възобновяеми енергийни източници. За момента соларните мощности в Калифорния са за едва 300 мегавата, но плановете са те да бъдат увеличени до 16,5 гигавата.

Според Томас Динуди, основател на SunPower, втората по големина соларна компания в САЩ, „слънчевата енергия е по-евтина от енергията от новите ядрени централи и е конкурентоспособна на енергията от централи, захранвани с газ и въглища“.

Френският енергиен гигант Total е в процес на придобиване на 60% от SunPower.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
varna
преди 12 години
Къде са мръсните рубладжии, защитниците на руските интереси и ядрената енергия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още