Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Соларната индустрия е намерила нов метод, с който да избегне митата на Тръмп

По този начин американските производители на панели отново ще се сблъскат със сериозната конкуренция от страна на бизнеса в Китай, смятат анализатори

Соларната индустрия е намерила нов метод, с който да избегне митата на Тръмп

Снимка: Ройтерс

Соларната индустрия е открила нов начин, с който може да се предпази от ефекта на американските мита. Става въпрос за двустранните панели.

Търговският представител на САЩ заяви в писмено съобщение, което беше публикувано в сряда, че се дава възможност за освобождаване от мита на слънчевите двустранни панели, които могат да генерират енергия и от двете си страни. Това е своеобразна победа за азиатските производители, включително и за JinkoSolar Holding Co., LG Electronics Inc., Hanwha Q Cells Co., както и за големите американски производители на соларна енергия, които лесно могат да преминат към използването на подобен тип панели. 

Още по темата

„Това би могло да изолира почти целия пазар на комуналните услуги от митата“, споделя Хю Бромли, анализатор в BloombergNEF, като добавя: „Очаквам, че индустрията ще се преориентира почти на 100% към двустранните продукти“.

Освобождаването от ефекта на митата може да представлява най-доброто решение и за още една индустрия, която е обременена с митническите налози за внос, наложени от администрацията на американския президент Доналд Тръмп през януари 2018 г. като начин за изравняване на конкурентните условия за производителите от САЩ.

Някои компании вече са изместили своята верига на доставки, за да покрият изискванията. Други изграждат фабрики в САЩ. През септември, базираната в Калифорния компания SunPower Corp. спечели изключение, твърдейки, че нейните панели, произведени предимно от заводи в чужбина, са първокласен продукт.

Приемане на условията

„Ние се застъпваме за допълнителните изключения, и по-специално за двустранните модули, вече повече от година“, споделя Джон Смирнов, вицепрезидент по маркетингова стратегия в търговската група Solar Energy Industries Association.

„Това освобождаване ще ускори приемането на двустранни технологии в САЩ, които все още са в сравнително ранен етап (на развитие)“, казва той.

От Roth Capital Partners посочват, че новината може да е с отрицателно въздействие за американския производител на слънчева енергия First Solar Inc. и положителна за Jinko и Canadian Solar Inc., които през май се съгласиха да доставят 1800 мегавата двустранни и традиционни модули на EDF Renewables. Американските компании, които монтират соларна техника Sunrun Inc. и Vivint Solar Inc. също ще се възползват от изключенията, смята анализаторът Филип Шен.

Митата повишиха с около 50% цените на двустранните панели в САЩ спрямо другите страни, заяви по телефона президентът на китайския производител на панели LONGi Green Energy Technology Co. Ли Дзънгу.

Изключенията ще бъдат от огромна полза за наземните соларни ферми и ще помогнат за развитието на чистата енергия в САЩ, смята още той.

Малък дял

Китайският производител на соларни панели Trina Solar Ltd. очаква освобождаването от мита да се прилага по отношение на двустранните модули, които използва и той, сподели Стивън Дзъ, президент на компанията за Америка.

Двустранните панели все още имат малък дял от глобалния соларен пазар – около 3% за 2018 г., като производството може да нарасне бързо в резултат на въпросните изключения, посочват от BloombergNEF. Онези компании, които изработват панели в САЩ, в същото време обаче губят част от своя дял.

„Те отново срещат конкуренцията от страна на Китай“, посочва анализаторът Джени Чейс в съобщение по електронната поща.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow отбеляза най-лошия си ден през юни