Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

S&P 500 достигна най-високото си ниво от началото на март

Основните щатски индекси продължиха ръстовете си и през първия ден на юни

S&P 500 достигна най-високото си ниво от началото на март

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започнаха възходящо новия месец на фона на нарастващите надежди за успешно повторно отваряне на икономиката, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 91,91 пункта към стойността си и достигна ниво от 25 475,02 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,38% до ниво от 3055,73 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite нарасна с 0,66%, достигайки ниво от 9552,05 пункта.

S&P 500 затвори на най-високото си ниво от началото на март, а Nasdaq приключи търговията на нива, които за последен път достигна в края на февруари.

„Фондовите пазари продължават да показват забележителна устойчивост на фона на постоянната поява на смущаващи събития, като инвеститорите продължават да са съсредоточени върху положителните сигнали от повторното отваряне“, казва Марк Хакет, главен инвестиционен анализатор в Nationwide. Той обаче добавя, че оценките са на най-високото си ниво от близо две десетилетия, което означава, че „пазарите вероятно ще си поемат дъх след безпрецедентен ръст“.

Книжата на компании, които са тясно свързани с повторното отваряне на икономиката, поведоха леките ръстове. Цената на акциите на Carnival, Norwegian Cruise Line и Royal Caribbean прибави най-малко по 5,5% към стойността си. Книжата на Hilton Worldwide поскъпнаха с 3,7% тези на Marriott International напреднаха със 7,4%. American Airlines и Delta прибавиха съответно 7,4% и 4,6% към стойността си, а цената на акциите на United се повиши с 5,9%.
Ръстовете обаче бяха ограничени от поевтиняването на книжата на Pfizer със 7,7%, след като фармацевтичната компания обяви разочароващи резултати от изпитанията си на лекарство срещу рак на гърдата.

„Нищо от случващото се след края на търговията миналия петък не е положително за пазара“, коментира Арт Хоган, главен пазарен стратег в National Securities. „Започваме да приемаме сериозно напрежението между САЩ и Китай, а към това се добавят и масовите безредици в почти всички големи градове в страната в момента. Нищо от това не може да се сметне за положително за пазара“, допълва той.

„На нивата, на които се намираме в момента, не бих се изненадал, ако пазарът направи пауза и се отдръпне“, казва още Хоган.

“Основният риск за фондовите пазари е втора вълна от заболяването“, смята Питър Березин, главен глобален стратег в BCA Research. „Ако опасенията от нова епидемия се засилят, рисковите активи ще пострадат“, допълва той.

Над шест милиона случая на коронавирус са потвърдени в света, включително 1,7 млн. в САЩ, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. Но Novavax съобщи миналата седмица, че е започнала първата фаза от клиничните изпитания на ваксината си срещу коронавирус, а Moderna обяви на 18 май, че първите фази от изпитанията на собствената й ваксина са дали положителни резултати.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 0,666% и 1,463%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отбелязва спад от 0,52% до 97,83 пункта. Еврото поскъпва с 0,3% до 1,113 долара, а паундът добавя 1,18% към стойността си до 1,249 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,16% до 107,59 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола остана стабилна на фона на растящото напрежение между САЩ и Китай, което натежа върху нагласите. Цените бяха подкрепени от съобщенията, че ОПЕК и Русия са близо до сделка за удължаване на съкращенията на добива.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с пет цента до 35,44 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 48 цента към стойността си до 38,32 долара за барел.

Цената на златото леко намаля на фона на надеждите за намиране на ваксина срещу COVID-19, които компенсираха растящото напрежение между Вашингтон и Пекин и протестите в САЩ заради расизма. Американските фючърси върху благородния метал поевтиняха с 0,1% до 1750,20 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
начи треа внимаваме вече щот от "нема страшно и ръстове през Юни" па ше се приземи на 2 хилки .... :))

Още от САЩ
S&P 500 се раздели с 1,7% в най-лошата си сесия от май