Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

S&P 500 и Nasdaq Composite достигнаха нов рекорд след силни данни за икономиката

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица в САЩ достигнаха ново пандемично дъно

S&P 500 и Nasdaq Composite достигнаха нов рекорд след силни данни за икономиката

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

S&P 500 и Nasdaq Composite достигнаха нови рекорди в четвъртък, след като заявленията за помощи при безработица в САЩ спаднаха до най-ниското си ниво от началото на COVID кризата, предава CNBC.

Широкият измерител прибави 0,3% към стойността си и достигна ниво от 4536,95 пункта, като отбеляза 54-ото си рекордно затваряне за 2021 г. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна със 131,29 пункта до равнище от 35 443,82 пункта, подкрепен от книжата на Walgreens и Chevron. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,1% и завърши деня на ниво от 15 331,18 пункта, което също е рекордно затваряне.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица достигнаха 340 хил. за седмицата до 28 август спрямо очакванията на икономисти, участвали в допитване на Dow Jones за 345 хил. Броят им е най-ниският от март 2020 г. насам.

Данните бяха публикувани ден преди ключовия доклад за работните места през август, който инвеститорите следят внимателно, за да преценят колко бързо Федералният резерв ще отмени смекчената си парична политика.

Икономисти прогнозират, че 720 хил. нови работни места са били прибавени през миналия месец, което би било спад спрямо 943 хил. работни места през юли.

„След като заявленията за помощи при безработица достигнаха пандемично дъно, определено има известен оптимизъм, докато очакваме пълната картина за работните места утре“, коментира Майк Лоувенгарт, управляващ директор на инвестиционните стратегии в компанията E-Trade. „Може да преживеем смесени емоции – от една страна силен доклад за работните места е положителна индикация за възстановяване на икономиката, а от друга той подкрепя намерението на Фед да започне да ограничава покупките на облигации“, допълва той.

Председателят на Фед Джером Пауъл подчерта необходимостта от по-силни данни за работните места преди централната банка да започне да оттегля голямата си програма за количествени облекчения, което засилва вниманието към доклада за заетостта в петък.

В четвъртък Chewy и Five Below бяха сред компаниите с най-големи колебания, като цената на акциите им намаля съответно с 9,3% и 13%, след като те обявиха резултатите си за второто тримесечие. Книжата на компанията ChargePoint, произвеждаща системи за зареждане на електромобили, поскъпнаха с 8,2%, след като тя обяви силни резултати за тримесечието.

Септември е сред най-слабите месеци от годината, но много анализатори имат конструктивен възглед за пазара на фона на продължаващото повторно отваряне на икономиката след пандемията.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 1,289% и 1,904%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,26% до ниво от 92,21 пункта. Еврото поскъпна с 0,3% до 1,187 долара, а паундът прибави 0,49% към стойността си до 1,384 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,04% до 109,94 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с над 1 долар в четвъртък благодарение на оптимизма за глобалния икономически растеж въпреки коронавирусната пандемия и след като наличностите от суров петрол в САЩ намаляха повече от очакваното.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 1,44 долара до 73,03 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 1,40 долара към стойността си до 69,99 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,3% до 1811,5 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
САЩ се нуждаят от по-висока, по-дълготрайна инфлация