IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 изпрати четвърта поредна седмица на червено

Доверието на инвеститорите спада заради увеличаващия се брой новозаразени с коронавирус и перспективите за неравномерно икономическо възстановяване

23:05 | 25.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на борсата на Wall Street. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Сградата на борсата на Wall Street. Снимка: Bloomberg

Wall Street приключи последната за седмицата сесия с ръстове на основните индекси, след като търговията се утвърди на положителна територия след колебания старт. Първоначално инвеститорите се затрудняваха с покупките, но след това Dow Jones Industrial ускори възстановяването си от предишния ден. Въпреки това S&P 500 и Dow Jones Industrial Average регистрираха четвъртия си седмичен спад, отчитайки  най-дългия период на подобно понижение от 23 август 2019 г., показват данните на FactSet.

Dow Jones Industrial Average приключи сесията с ръст от почти 360 пункта, или 1,3 на сто, до 27 174,74 пункта. По-широкият бенчмарк S&P 500 финишира с повишение от 1,6%, докато технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши с 2,3%. 

За седмицата Dow отчете спад от 1,8%, докато S&P 500 загуби 0,6% за периода от пет сесии. Nasdaq Composite обаче успя да отбележи седмичен ръст от 1,1%, изтривайки понижение от този мащаб, с което стартира търговията в петък.

Мерките за пандемията от коронавируса, перспективите за неравномерно икономическо възстановяване в САЩ и несигурността за изхода от президентската надпревара предизвикаха турбуленция на пазарите. Основните борсови индекси се движеха между малки загуби и ръстове в петък сутринта, преди да започнат своето покачване.

„Нервността е пазарът, който се опитва да разбере къде сме, по дяволите“, казва пред WSJ Брад Макмилън, главен инвестиционен директор на Commonwealth Financial Network. „Ще станем свидетели на още раздразнение“.

Доверието на инвеститорите спадна и заради повишения брой новозаразени с коронавирус в САЩ и Европа, както и заради редица признаци, че глобалното икономическо възстановяване протича бавно и неравномерно. Перспективата за оспорвани президентски избори през ноември увеличава несигурността. Докато през миналата седмица инвеститорите в САЩ се надпреварваха да влагат пари в акции, през тази настроението е коренно различно. 

S&P 500 отчете четвъртия си пореден седмичен спад, най-дългата серия от загуби от повече от година. Това подхранва послабото представяне на акциите в САЩ спрямо книжата в Азия и Европа през септември.

Икономическото възстановяване се превърна в гореща тема през последните седмици на Wall Street, особено след като почина съдията от Върховния съд Рут Бадер Гинсбърг. Това накара много стратези да понижат залозите си за нов пакет от стимули преди изборите. В четвъртък Goldman Sachs намали прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие до 3% на годишна база от 6%, очаквани по-рано.

Демократите в Камарата на представителите работят по нова програма за стимулиране на икономиката. Според източници от партийните редици лидерът на мнозинството в Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси сега се стреми към пакет за около 2,4 трилиона долара - което е под 3,5 трилиона долара, предложени от демократите през май. Според запознати пакетът ще включва помощ за авиокомпании, ресторанти и малък бизнес, но общата му цена остава много над това, което републиканците заявиха, че са готови да похарчат.

Предложението може да влезе за гласуване още през следващата седмица, казва депутатът Ричард Нийл, който председателства комисията за начините и средствата на Камарата на представителите. Не е ясно обаче дали пакетът ще генерира достатъчно надпартиен интерес, за да преодолее разделението между спорещите страни.

"Мисля, че има области на подкрепа. Нека бързо се сбогуваме с неща, за които можем да се договорим", каза финансовият министър Стивън Манучин по време на изслушването си в Конгреса. "Вярвам, че има значителна двупартийна  подкрепа за законодателството, което подкрепя децата и работните места”.  

В рамките на Dow се възстановиха акциите на Boeing, които се класираха на първо място в индекса. Те поскъпнаха с 6,85% или 10 долара до 156,05 долара за акция и са нагоре с над 4% спрямо  нивото си от началото на юни, до което паднаха наскоро. Обнадеждаващи изявления от европейския орган за авиационна безопасност за изпитващия затруднения самолет 737 Max подкрепиха акциите. Намеците, че проверките за безопасност могат да приключат през ноември, генерираха нова надежда, че отмяната на продължаващата забрана за полети от американската агенция FAA в края на годината все още може да бъде реалистична. 

Вторият по представяне компонент в Dow и по този начин също и подкрепа за Nasdaq е Apple с увеличение от 3,75%. Те не пострадаха от жалбата на ЕК срещу решение на върховния съд на Европейския съюз. През юли съдът обяви за нищожно  данъчно вземане срещу Apple от 2016 г. 

На пазарите на облигации доходността по 10-годишните облигации на САЩ отбеляза спад до 0,661% от 0,664% в четвъртък.

На суровинните пазари златото се обезцени с 0,6% до 1857,70 долара за тройунция в петък и претърпя най-големия седмичен процентен спад от март насам. Благородният метал е засегнат от засилването на долара и понижаващите се инфлационни очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Тия т.нар. "демократи" хем пращат своите бандити и мародери да грабят и рушат, хем искат да подпомагат дребния бизнес с 2.4 ГБ !!! Много по-евтино ще бъде ако всички кметове и губернатори от тия бъдат арестувани и съдени за държавна измяна, а погромаджиите им: просто разстрелвани по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още