IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 отбеляза най-силния се седмичен ръст от ноември миналата година

Dow Jones прибави близо 139 пункта на фона на оптимизма на инвеститорите за разрешаване на търговския спор между САЩ и Китай

23:52 | 15.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси отбелязаха силен седмичен ръст благодарение на технологичните компании на фона на възобновения оптимизъм на инвеститорите за разрешаване на търговския спор между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 138,93 пункта към стойността си и достигна ниво от 25 848,87 пункта, а книжата на Boeing поскъпнаха с 1,5%. Това се случи, след като компанията съобщи, че планира ъпгрейд на софтуера за управление на полета за самолетите 737 Max. Акциите на компанията бяха подложени на натиск през седмицата, след като полет на Етиопските авиолинии със 737 Max се разби в неделя и това накара редица страни да приземят полети със самолета.

Ръстовете в технологичния сектор и на потребителските стоки от неосновна необходимост тласнаха S&P 500 нагоре с 0,5% до ниво от 2822,48 пункта. Технологичните акции подкрепиха и Nasdaq Composite, който напредна с 0,76% до ниво от 7688,53 пункта.

За седмицата S&P 500 и Nasdaq Composite постигнаха ръст от най-малко 2,9%, а Dow се повиши само с 1,7% на фона на проблемите на Boeing. S&P 500 отбеляза и най-големия си скок за една седмица от ноември миналата година.

От началото на годината трите основни индекса са нараснали с над 10%.

Тази седмица ръстовете бяха поведени от технологичните компании, а секторът се повиши с 4,9%. Технологичният сектор се представя най-добре от началото на 2019 г. Nvidia беше най-добре представилата се компания в сектора с ръст от над 12%, а компаниите за полупроводници като Broadcom и Lam Research също постигнаха силно повишение тази седмица.

Книжата на компаниите за полупроводници поскъпнаха в петък, а VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) се повиши с 2,7%. Акциите на Broadcom поведоха ръстовете, като се повишиха с над 8%, след като компанията обяви по-добри от очакванията данни за тримесечието.

В макроикономически план китайският вицепремиер Лю Хъ говори по телефона с американския финансов министър Стивън Манучин и с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, съобщи в петък агенция Синхуа. „Двете страни постигнаха допълнителен конкретен напредък по текста на търговското споразумение“, казва се в съобщението.

„Търговските преговори между САЩ и Китай вероятно ще доведат до временно споразумение, превръщайки бъдещите преговори в рамка за наблюдение на съобразяването на Китай с политиките в областта на търговията и интелектуалната собственост“, казва Алберто Гало, ръководител на макро стратегии в компанията Algebris Investments.

Книжата на AT&T поскъпнаха с 1,3%, след като Реймънд Джеймс повиши рейтинга на телекомуникационния гигант на outperform спрямо market perform, като се позова на привлекателната оценка в сравнение с конкурента Verizon.

Цената на акциите на Ulta Beauty поскъпнаха с 8,3% след по-добрите от очакванията резултати за тримесечието. В същото време книжата на Tesla поевтиняха с 5%, след като инвеститорите бяха разочаровани от представянето на Model Y, последния електромобил на компанията.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 2,591% и 3,013%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отбелязва спад от 0,25% до 96,54 пункта. Еврото поскъпва минимално с 0,01% спрямо долара в късните часове до 1,1326 долара за евро. Британският паунд прибавя 0,05% към стойността си спрямо долара до 1,3296 долара за паунд. Спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,22% до 111,45 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола намалява на фона на притесненията за световната икономика и силния добив в САЩ. Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) отписват 19 цента от стойността си до ниво от 58,42 долара за барел. Международният бенчмарк Брент поевтинява с 23 цента до 67 долара за барел, като остава под пика си за 2019 г. от 68,14 долара за барел, достигнат в четвъртък.

Американските фючърси върху златото прибавиха 7,80 долара  и цената им достигна 1302,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още