IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 отчете най-големия си еднодневен спад от два месеца насам

Dow завърши сесията с понижение от над 260 пункта

23:54 | 02.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американските пазари започват месеца с понижения на фона на разочароващи данни за промишленото производство и поредните новини от търговския фронт, след като записаха месец на рекордни ръстове, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа над 268 пункта (0,96%), достигайки ниво от 27 783,04 пункта. На свой ред широкият измерител S&P 500 спадна с почти 0,9% - най-голямото му еднодневно понижение от 8 октомври насам, до ниво от 3113,87 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се раздели с 1,12%, достигайки 8567,99 пункта.

Водещите показатели започнаха сесията с леки ръстове, които обаче не можаха да задържат.

Акциите на Facebook и Alphabet отписаха по близо процент от цената си, след като по-рано днес стана ясно, че Европейската комисия е започнала ново предварително разследване във връзка с практиките на компаниите за употреба на лични данни. Книжата на Amazon също се разделиха с над един процент от стойността си. По-голямо бе поевтиняването при акциите на Netflix, които отписаха близо 1,5%.

Разпродажбите от понеделник станаха факт след силното представяне на американските пазари през изминалия месец. Водещите показатели отчетоха най-големия си месечен ръст от юни насам, достигайки до рекордни стойности. Повишението на S&P 500 за месеца е от 3,4%, на Dow – 3,7%, а на Nasdaq – 4,5%.

По-рано днес бяха представени данни за промишлената активност в САЩ, от които стана ясно, че секторът продължава да се свива и през октомври. Индексът на мениджърите по поръчките достигна ниво от 48,1 пункта – това е под прогнозите за 49,4 пункта, което също допринесе за негативното представяне на пазарите.

Настроенията на пазарите бяха помрачени и от изказването на американския президент Доналд Тръмп, който заяви, че Китай все още иска да сключи споразумение, но „ще видим какво ще се случи“. Все още няма еднозначни сигнали за това кога двете страни ще сключат сделка. Миналата седмица напрежението между страните нарасна отново, след като Тръмп подписа закон, подкрепящ протестиращите в Хонконг

По-рано в понеделник американският президент също така съобщи, че възстановява митата за вноса на стомана и алуминий от Бразилия и Аржентина.

„Бразилия и Аржентина извършват масирана девалвация на валутите си, което не е добре за нашите фермери. Следователно незабавно ще възстановя митата за стоманата и алуминия, които се доставят в САЩ от тези страни “, написа той в Twitter.

На стоковите пазари цената на петрола отбелязва осезаем ръст. Американският сорт WTI поскъпва с близо 1,5% до цена от 55,99 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент пък се разменят с повишение в цената от 0,76% до 60,95 долара за барел.

Златото на свой ред поевтинява с 0,26% до 1468,80 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нараства до съответно 1,822% и 2,269%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, намалява до 97,87 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis18
преди 4 години
ама нееее бе те хедж фондовете само седят и си губят парите и времето с късите, сеете си завинаги дълги да ви го боднат у чофката, че то са почва тепърва губенето на време и пари .....:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Petar2015
преди 4 години
Какво значи "закон, подкрепящ протестиращите в Хонконг"?Може би вменява задължения за позитивни постове в социалните мрежи? Или за изпращане на кока кола на протестиращите? Много интересен закон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още