IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 отстъпи от рекорда, Apple потъна с 3%

Широкият индекс започва ново тримесечие с понижение за пръв път от края на 2011 година насам

23:13 | 01.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P 500 отстъпи от рекорда, Apple потъна с 3%

Широкият американски индекс S&P 500 започна новото тримесечие с понижение. Така бенчмаркът записва понижение в началото на тримесечие за пръв път от края на 2011 година насам, пише CNBC.

В четвъртък S&P 500 достигна исторически рекорд, а в петък в САЩ беше почивен ден. Рекордното затваряне на показателя беше при 1 565,15 пункта, а сега на дневен ред е историческият връх, постигнат в рамките на дадена сесия (не при затваряне) от 1 576,09 пункта.

При подновяването на търговията днес широкият индекс изгуби 0,45 на сто до 1 562 пункта. Считаният за технологичен бенчмарк Nasdaq Composite се понижи с 0,9 на сто до 3 239 пункта, а Dow Jones Industrial Average отстъпи с минималните 0,04 на сто до 14 573 пункта.

Чисто статистически, април е най-добрият месец в годината за пазара на акции  САЩ. През последните 20 години през месеца е записван ръст на Dow Jones от средно 2,7 на сто, а от 2005 година през април не е отчитан месечен спад. Досега през 2013 година индексът е постигнал 11 на сто повишение.

Днес вниманието на инвеститорите бе приковано от Apple, тъй като акциите на компанията отстъпиха рязко с 3,1 на сто до 428,91 долара за брой. Повод за разпродажбите стана напрежението между компанията и регулаторните органи в Китай, които все по-често намират повод за критики към дружеството.

Заради проблем с гаранционното обслужване, което Apple предоставя на китайските си клиенти, днес се наложи изпълнителният директор на компанията Тим Кук да се извинява. В съобщение, публикувано на китайския сайт на Apple, той отговаря на обвиненията, че потребителите от Китай не се третират равноправно и се ангажира в тази насока да се вземат мерки.

Търговията днес остана вяла заради затворените борси в голяма част от Европа, както и в Хонконг и Австралия заради честването на католическия и протестантския Великден.

Производственият сектор в САЩ неочаквано е забавил ръста си през март, сочи индексът на Института за управление на доставките, който се е понижил до 51,3 пункта от 54,2 пункта през февруари. Очакванията на анализаторите бяха той да остане на същото равнище.

Разходите за строителство обаче са отскочили през февруари, нараствайки с 1,2% до приравнената към годишна основа база от 885,1 млрд. долара, става ясно от съобщение на американското министерство на търговията. Данните насочват към по-бърз икономически ръст през първото тримесечие, а очакванията на анализаторите бяха за ръст от 1% след спада от 2,1% през януари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още