Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

S&P 500 прекрати 8-дневната печеливша серия

Разочароващите данни за трудовия пазар в САЩ натежаха на настроенията на Wall Street

S&P 500 прекрати 8-дневната печеливша серия

Снимка: Архив Ройтерс

Американските борсови индекси записаха предимно понижения в петък след разочароващите данни за трудовия пазар, които разкриха спад на заетостта в страната за първи път от седем години.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average падна с 6 пункта, а книжата на Chevron и Boeing допринесоха най-много за загубите.

Широкият индекс S&P 500 се сви с 0,1%, като най-губещи бяха секторът на потребителските стоки от първа необходимост и телекомуникациите. Така индексът сложи край на продължилата осем дни печеливша серия - най-продължителната от четири години, както и на серия от шест поредни рекорда на затваряне, най-дългата серия от 1997 г.

Технологичният индекс Nasdaq composite успя да отбележи леко повишение от 0,07%.

Американският трудов пазар е загубил 33 хил. работни места през септември, което в голяма степен се обяснява с двата големи урагана, засегнали страната през месеца. Това е първият спад на заетостта в САЩ от 2010 г. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 90 хил. работни места.

Въпреки спада на заетостта средното почасово заплащане е нараснало с годишен темп от 2,9%. Равнището на безработица пък се е свило до 16-годишно дъно от 4,2 на сто.

Доходността по американските държавни ценни книжа скочи след публикуването на данните. Тази по 10-годишните книжа достигна 2,362%, а по двегодишните - 1,51%, което е най-високото ниво от 2008 г.

"Всички знаехме, че докладът ще бъде объркващ заради изкривяванията от ураганите Харви и Ирма", коментира пред CNBC Ричард Пикирило, управляващ директор в PGIM Fixed Income. "Въпреки изкривяванията средното почасово заплащане расте и безработицата се свива. Мисля, че пазарът на облигации реагира на това."

Основните щатски индекси записаха силни повишения за седмицата, нараствайки с по над 1%.

По статията работи: Десислава Попова
Още по темата: САЩ

Последни новини

Коментари (0)


Още от САЩ
Тръмп подписа Закона за временното финансиране на администрацията