IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 прекъсна 6-дневната си печеливша серия

Nasdaq единствен сред основните щатски индекси не се вписа в низходящата тенденция във вторник

23:56 | 09.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Широкият измерител S&P 500 записа лек спад спрямо рекордния си връх от понеделник, след като силното пазарно рали през февруари спря, предава CNBC.

Индексът се понижи с 0,1% до 3911,23 пункта, прекъсвайки шестдневната си печеливша серия. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 9,93 пункта от стойността си и завърши деня на равнище от 31 375,83 пункта, записвайки първата си дневна загуба от седем сесии насам. Технологичният показател Nasdaq Composite единствен не се вписа в низходящата тенденция и завърши деня с ръст от 0,1% до рекорден връх 14 0007,70 пункта.

Индексът Russell 2000 се повиши с 0,4% и достигна нов исторически връх, удължавайки ралито си през 2021 г. до над 16%. Бенчмаркът на компаниите с по-малка капитализация се представя по-добре от S&P 500, тъй като компании със занижена стойност станаха предпочитани от инвеститорите.

Трейдърите може да проявят известна сдържаност след силното рали, подкрепено от оптимизма за гладко повторно отваряне на икономиката на фона на разпространението на ваксините срещу COVID-19. Циклични сектори, които се представяха добре през последните седмици, поведоха спадовете. Енергийният сектор се понижи с 1,5%, ограничавайки ръста си от началото на месеца до 11,1%. Секторът на суровините също регистрира загуби.

„Пазарът отчита оптимизма за повторно отваряне и в краткосрочен план той може да помогне за постигане на ръст. Това, което ме тревожи малко, е дали реалността на икономиката ще отговори на очакванията. Те са толкова големи, че се чудя, когато ги изпълним, какво ще следва за нас“, коментира Дж. Дж. Канахан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade.

Bank of America съобщи, че може да се стигне до пазарна корекция, тъй като последните ръстове са показали признаци на прегряване, но това ще бъде добра възможност за купуване за инвеститорите в акции.

Конгресмените във Вашингтон изглежда се приближават до нов пакет от мерки за облекчаване на икономиката. Демократите в Камарата на представителите обявиха подробности по предложението си за стимули, включващо директни чекове на стойност 1400 долара, с по-бързо изтегляне от предходни мерки.

Във вторник Джо Байдън се срещна с финансовия министър Джанет Йелън и главни изпълнителни директори на някои от най-големите компании в страната в Овалния кабинет, за да обсъдят плана за стимули на стойност 1,9 трлн. долара и перспективите за икономиката.

Главният изпълнителен директор на Johnson & Johnson Алекс Горски каза пред CNBC, че може да е необходимо хората да се ваксинират срещу COVID-19 всяка година като ваксините за сезонен грип през идните няколко години.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните облигации остана непроменена на ниво от 1,16%, а тази по 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна минимално до 1,961%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,54% до 90,45 пункта. Еврото поскъпна с 0,58% до 1,212 долара, колкото и паундът до ниво от 1,382 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,62% до 104,56 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола достигна 13-месечен връх, а бенчмаркът Брент остана над прага от 60 долара за барел, подкрепен от ограничаването на доставките, слабия долар и оптимизма за възстановяването на търсенето на петрол.

Фючърсите върху Брент с доставка за април поскъпнаха с 53 цента до 61,09 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 39 цента до 58,36 долара за барел. И двата контракта достигнаха най-високото си ниво от януари 2020 г. по-рано във вторник, след като постигаха ръстове в шест последователни сесии.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 0,2% до 1837,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още