IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 прескочи 1800 пункта за пръв път в историята си

Една от причините бе поскъпването на акциите по целия свят, след като Китай разкри подрoбности за планираните реформи

17:49 | 18.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P 500 прескочи 1800 пункта за пръв път в историята си

Американските акции поскъпнаха, изпращайки индекса Standard & Poor’s 500 над границата от 1800 пункта за пръв път в историята му. Една от причините бе поскъпването на акциите по целия свят, след като Китай разкри подрoбности за планираните икономически реформи за предстоящото десетилетие, пише Bloomberg.

В началото на търговската сесия отвъд Океана бенчмаркът се покачи с 0,2% до 1801,09 пункта, преминавайки психологичната граница. Мнозина анализатори прогнозират, че S&P 500 ще приключи годината в границите от 1800-1900 пункта. Дали техните очаквания ще бъдат оправдани – предстои да разберем.

Dow Jones Industrial Average прибавя 54 пункта, за да достигне 16 015,96 пункта в началото на търговията.

Американските акции поскъпват шеста поредна седмица и отчитат рекорд след рекорд. Миналата седмица Джанет Йелън също допринесе за ръста на цените на акциите, като разкри, че ще запази паричните стимули на Федералния резерв на САЩ след като заеме поста председател на централната банка.

„Има възможности за реализиране на печалби от този бичи тренд“, коментира анализаторът в Montaigne Capital Арно Скарпачи. „С наближаването на края на годината и предстоящия през следващата дебат за повишаването на тавана на американския дълг очаквам волатилността да започне да се покачва. Предпазлив съм за началото на следващата година.“

Китайските лидери обещаха повече частни инвестиции в контролираните от държавата индустрии и да разширят правата върху земята на земеделските производители.

Решението на Фед да запази стимулите си помогна индексът S&P 500 да скочи с 26% през тази година.

Днес китайските акции поскъпнаха, като референтният индекс за континенталните компании на борсата в Хонконг - Shanghai Shenzhen CSI 300, се покачи до рекорден връх за пръв път от декември 2011 г. насам.

Четирите години на растеж на цените на акциите и лихвените проценти, които Фед държи близки до нулата, повишиха S&P 500 със 166% от март 2009 г. до днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още