Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

S&P 500 се готви да изпрати най-добрата си седмица от април*

Ръстовете на Wall Street са факт, след като ключов индикатор за инфлацията, следен от Федералния резерв, се покачи до 3,4% за май

S&P 500 се готви да изпрати най-добрата си седмица от април*

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на американската фондова борса започват борсовата сесия в петък с ръстове на фона на очакванията, че ускорената инфлация ще е временна и възстановяването на икономиката ще продължи, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 продължава да надгражда рекордното си представяне от предходната сесия, прибавяйки 0,2%. От своя страна широкият измерител Dow Jones Industrial Average напредва с нови близо 160 пункта (0,5%), а технологичният Nasdaq Composite се увеличава също с 0,2%.

Ръстовете на Wall Street са факт, след като ключов индикатор за инфлацията, следен от Федералния резерв, се покачи до 3,4% за май. Това е най-бързото увеличение от началото на 90-те години, стана ясно в петък.

„Това подкрепя аргумента на Фед, че инфлацията е преходна и ще помогне да се успокоят страховете, че сме свидетели на неудържима инфлация“, посочва Ану Гагар, старши анализатор на Commonwealth Financial Network. „Това би трябвало да продължи да оказва подкрепа на рискови активи като ценните книжа“, коментира той.

За седмицата S&P 500 напредва с 2,6%, което ще е най-доброто му представяне от началото на април. Dow от своя страна прибавя 3,2% тази седмица, а Nasdaq – 2,6%.

Акциите на Nike поскъпват с 15,3%, подпомагайки представянето на Dow. Спортната компания отчете приходи и печалба, които надминаха очакванията на Wall Street. Дигиталните продажби са се увеличили с 41% от миналата година и със 147% отпреди две години.

На другия полюс са книжата на FedEx, които поевтиняват с 5%, въпреки че печалбата и приходите също са над очакванията. Компанията за доставки също така представи и силна годишна прогноза.

Резултатите от стрес теста на Федералния резерв, публикувани след края на борсовата сесия в четвъртък, показаха, че индустрията може лесно да устои на тежка рецесия. Според данните 23-те институции в проверката от 2021 г. остават много над минималните капиталови изисквания при хипотетична икономическа криза. Резултатите отварят пътя пред банките за увеличаване на дивидентите и увеличаване на обратните изкупувания, които бяха до голяма степен прекратени по време на пандемията.

В четвъртък също така американският президент Джо Байдън обяви, че Белият дом е постигнал споразумение за инфраструктурния план с двупартийна група сенатори. Законодателите прекараха последните седмици в изготвяне на пакета на стойност приблизително 1 трлн. долара, който да може да бъде приет от Конгреса с подкрепа както на републиканците, така и на демократите.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се повишава леко до съответно 1,494% и 2,117%.

Доларовият индекс на свой ред се свива с 0,2% до 91,57 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да се покачва. Фючърсите върху американския сорт WTI поскъпват с 0,4% до 73,59 долара за барел, а тези върху международния бенчмарк Брент – с 0,2% до 75,74 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,6% до 1787,6 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:50 ч.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските инвеститори се въздържаха от големи сделки в петък