Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

S&P 500 се раздели с 1,7% в най-лошата си сесия от май

Dow Jones Industrial потъна с над 600 пункта (1,8%), което е и най-големият му спад от 19 юли насам

S&P 500 се раздели с 1,7% в най-лошата си сесия от май

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street започнаха седмицата дълбоко на червено, докато инвеститорите анализираха редица рискови фактори за пазарите, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial потъна с над 600 пункта (1,8%), което е и най-големият му спад от 19 юли насам. В най-лошия си момент показателят бе надолу с 971 пункта.

От своя страна S&P 500 изтри 1,7%, като почти всеки сектор се свива с по поне 1%. Това е и най-лошия ден за широкия измерител от 12 май.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite потъна с 2,2%.

Няколко са причините за разпродажбите: инвеститорите продължават да се притесняват за ефектите от проблемите на китайския имотен пазар и по-специално с гиганта Evergrande. Във вторник започва двудневната среща на ръководството на Федералния резерв, на което се очакват нови насоки за свиването на паричните стимули на фона на растящата инфлация и подобряващия се пазар на труда.

В същото време притеснение продължава да буди и ситуацията с коронавируса, заради очакваното по-хладно време в Северна Америка.

Септември традиционно е слаб месец за пазарите, а тенденцията на разпродажбите се усилва през втората половина на месеца.

Разпродажбите от днешния ден за кратко тласнаха S&P 500 на 5% под последния си дневен рекорд. Доста време мина, откакто пазарът последно бе изправен пред разпродажби от такъв магнитуд, тъй като инвеститорите продължаваха да купуват и при поевтиняване, подкрепяни от фискалните и парични стимули. Индексът завърши сесията на 4,1% от последния си връх от 2 септември.

С най-много поевтиняха акциите, свързани със световното възстановяване. Тези на Ford изтриха 5,5%, а на Carrier Global с 2,2%. Книжата на General Motors и Boeing изтриха съответно 3,8% и 1,8%, а на Nucor steel 7,7%.

Енергийните акции също се представиха зле на фона на поевтиняването на петрола.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент свиха цената си с 1,2% до 74,44 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI с 1,6% до 70,84 долара за барел.

Енергийният сектор се раздели с 3% и стана най-зле представящият се от 11-те групи на S&P 500. Акциите на APA се свиха с 6,1%, на Occidental Petroleum с 5,5% и на Devon Energy с 5,4%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се сви леко до съответно 1,312% и 1,848%.

Доларовият индекс от своя страна остана почти без промяна на равнище от 93,24 пункта.

Банковите книжа също понесоха удар, тъй като евентуалното понижение на основните лихви може да се отрази на печалбите. Тези на Bank of America и JPMorgan Chase поевтиняха със съответно 3,4% и 3%.

Индексът на волатилността Cboe Volatility, известен още и като измерителят на страха на Wall Street, се покачи над нивото от 26 пункта, което е и най-високото му представяне от май насам. Сесията завърши нагоре с близо 19% до 24,76 пункта.

Водещите индекси на американския пазар са на червено за месеца в синхрон с историческата тенденция. За септември Dow изтрива 3,3%, S&P 500 е надолу с 3,2%, а Nasdaq Composite с 2,9%.

В унисон с рисковите активи биткойнът също записва спад, като към 23 ч. българско време цената му се понижава със 7,3% до 43 863,86 пункта.

Златото обаче поскъпва с 0,8% до 1765,3 долара за тройунция.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow и S&P 500 достигнаха рекорди в очакване на отчетите на Big Tech